Последњи случај заразе коронавирусом у Србији требало би да се забележи око 9. или 10. јула – изјавио је министар здравља Златибор Лочар у излагању пред камерама 8. јуна, стварајући привид пред изборе да је вирус на издисају и да ће тотално ишчезнути у року од, како је тада рекао, месец дана. Вирус не само да није ишчезао 10. јула, већ је у том моменту регистровано чак 370 новоболелих особа и 18 преминулих, док смо првог дана августа и даље имали 330 оболелих, девет умрлих, као и 159 људи на респираторима.

– Имали смо такозване џепове епидемије и мислим да је сада реално, када имате такве ситуације које искоче, 9. или 10. јул је период када не би требало да имамо новооболелих. Понављам, то само зависи од нас. На основу онога шта будемо у међувремену урадили, такви ће нам и резултати бити.

А шта се у међувремену радило? Па, владајућа странка се опако спремала за изборе заказане за 21. јун, које је велики део опозиције бојкотовао.

Напредњаци су, према томе, морали да користе сва „борбена дејства“ како би се избори одржали, како би повратили поверење грађана које је било изгубљено још од првих дана пандемије и најважније за власт, изборити се са неминовно малом излазношћу на изборе.

Зато је Кризни штаб, у договору са државним врхом одлучио да ублажи мере и створи слику о томе да је епидемија прошла, иако није имало ни појма о томе.

Дозвољене су прославе, окупљања, „вечити дерби пред 20.000 људи чему су се чудили и светски медији, затим прослава титуле Црвене звезде и финале Купа Србије у Нишу такође пред око више хиљада гледалаца. Као шлаг на врху торте дошли су избори 21. јуна, а већ од следећег дана број новозаражених и преминулих је константно растао.

Тог 10. јула, за који је Лончар рекао да ће бити забележен последњи случај заразе, регистровано је 370 новооболелих и чак 18 преминулих.

Власт је, наравно, целокупну кривицу пренела на „неодговорне грађане“, иако су одлукама о попуштању мера пред изборе, па и самим одржавањем избора, довели до тога да бројке буду фрапантније чак и од оних у марту и априлу, када се сматрало да је пандемија у највећем јеку и да нам прети италијански и шпански сценарио.

Чак су и Вучић, Бранабић, а и чланови Кризног штаба отворено говорили да су за ново ширење коронавируса криви протести против власти, док су дерби и избори били сасвим у реду. Једино нису објаснили како су се рецимо људи из Алексинца и Пријепоља заразили на протестима у Београду на којима нису ни били.

Осим Лончарове „спектакуларне“ изјаве да ће коронавирус нестати 10. јула, једнако је бриљирао и председник Александар Вучић, који је у једном моменту почетком јула испалио реченицу: „победићемо коронавирус за 20 дана“.

И то време је прошло, а и даље имамо више од 300 новооболелих дневно, по деветоро или десеторо умрлих и скоро 160 људи на респираторима.

Дакле, корону нажалост, нисмо победили како су најавили Лончар, Вучић и остали припадници државног врха. Питање је када ћемо, а сви се искрено надају да ће то бити што пре…

Direktno.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here