Историчарка Латинка Перовић оценила је да су тенденције у друштву у Србији такве да живимо у једнопартијском систему, у којем нема опозиције, а власт је бахата.

– Наше власти су бахате, располажу претераном количином моћи, не развијају институције и не поштују правила и процедуре – казала је Перовићева у интервјуу за недељник „Хрватска ријеч“.

Према њеним речима, услови у друштву су ти који рађају потребу за опозицијом.

Десница и левица више се битно не разликују

– Ако немате алтернативу у друштву, ако се након слома државног социјализма и након двадесетпетогодишњег распада Југославије враћате на оно што је томе претходило, па чак и на границе репресивног апарата, онда не можете имати ни опозицију. Онда долазите у ситуацију да се десница и левица битно не разликују – казала је Перовићева.

Она је оценила да странке које имају мали број посланика у Скупштини Србије у парламент желе да уђу како би учествовале у подели моћи, а не у њеној контроли.

– Али, чињеница је да су бирачи склони тим популистичким странкама, да имају врло једноставне захтеве и велика очекивања од државе и да траже неког „старатеља“. Све то говори да грађанин још није спреман да преузме одговорност за свој живот и судбину – оценила је Перовићева.

Она је критиковала медије у Србији, али је додала да ситуацију у друштву не стварају медији, већ су и они сами израз стања које још увек не омогућава јасну алтернативу.

Поверење у омбудсмана и повереника

Додала је да има поверења у институције попут повереника за информације од јавног значаја и заштитника грађана, као и у много невладиних организација.

Перовићева је казала да су односи Србије и Хрватске затегнути, између осталог и због тога што Србија тешко прихвата Хрватску као државу.

Према њеним речима, опасно је да се хрватско друштво идентификује са усташтвом, јер је оно много сложеније од тога.

– Мислим да та напетост у односима између Срба и Хрвата нема никакву перспективу, не само због српског живља у Хрватској и хрватског у Србији, него због двеју земаља које су јако упућене једна на другу и које врло много зависе и у економском и у политичком погледу. Мислим да је ту дошло до озбиљне регресије и осећам у јавности језик мржње, који нас враћа на ствари за које смо мислили да припадају прошлости – оценила је Перовићева.
Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here