Патријарх и наше владике бриљирају на до сада највећем Сабору православних цркава!

Иако је практично до самог почетка било неизвесно да ли ће делегација СПЦ уопште отићи на Kрит и присуствовати Сабору свих православних цркава, нарочито после одустајања Руске цркве, испоставило се да је њихов одлазак био пун погодак!

На Сабор су отишли „наоштрени“, и како су и сами рекли спремни да га напусте ако се не буде радило онако како они мисле да треба. Исписали су бројне примедбе на тачке дневног реда, и иако се претпостављало да оне уопште неће бити чак ни размотрене, десило се да су их усвојили васељенски патријарх Вартоломеј, први међу једнакима, и делегације осталих цркава! И не само то, наше владике су међу најактивнијим на Сабору. Иако су многи спекулисали да ће бити мањи од маковог зрна, управо они покрећу најважнија питања, а посебно доминирају митрополит црногорско-приморски Амфилохије и епископ бачки Иринеј.

– Учесници Свеправославног сабора на Kриту усвојили су примедбе Српске православне цркве на садржину првог документа овог сабора, који сажима аспекте доприноса Цркве овладавању мира, правде, слободе, братства и љубави међу народима и укидању расних и других дискриминација. Након свечаног отварања, Сабору су се обратили митрополит Амфилохије, умировљени владика захумско-херцеговачки Атанасије и епископ бачки Иринеј. Приметили смо да првом саборском документу недостају одређени христолошки и сотириолошки увиди који могу да надоместе његову мањкавост, која се односи на необухватање православног сведочења у савременом свету – саопштено је из СПЦ.

Димитрије Kалезић, професор Богословског факултета у пензији, уверен је да ће након учешћа на овом Сабору и свега што је постигнуто до данас, углед и значај СПЦ у свету значајно порасти.

– То што су на тако великом Сабору уважене примедбе СПЦ, значи да је наша црква веома озбиљно и схватила и прочешљала све припремне документе за Сабор. Самим тим, дали су веома квалитетне примедбе које су препознате и уважене. Нама као једној малој цркви, ово много значи, и доста ће допринети нашем угледу и поштовању међу православним верницима – каже Kалезић.

 

И теолог и верски аналитичар Драшко Ђеновић сличног је мишљења.

– Могуће да су примедбе усвојене делом и због тога што су се представници СПЦ ипак, за разлику од неких који су одустали, дошли на Kрит. Такође, патријарх Вартоломеј има доста блиских људи у српској патријаршији, па могуће да им је „учинио“. Ми имамо сјајне односе са руском црквом, али такође и са Вартоломејом. Неоспорно је да ће нам учешће на Сабору и све активности побошљашти углед у свету јер смо ми ипак једна веома мала црква – објашњава Ђеновић. На питање да ли ће Руска црква, са којом је наша веома блиска, све ово схватити као „забадање ножа у леђа“, он каже:

– Зависи како ко, јер сигурно да је било и представника РПЦ који су били за то да се иде са Сабор. Могуће да ће се СПЦ изборити и за неке „њихове ствари“. Док ће са друге стране бити и оних који ће све то другачије доживети.

Наш саговорник каже да ће у наставку Сабора бити говора о статусу такозване македонске и такозване црногорске православне цркве, додајући да не очекује да ће бити донесено коначно решење.

 

Протест против Вартоломеја!

Протест против васељенског патријарха Вартоломеја одржан је пре неколико дана у близини места где се одржава Сабор православних цркава. Протест је трајао неколико минута, а учесници су носили транспарент на којем се патријарх Вартоломеј оптужује за издају. Протестанти су се окупили испред полицијског кордона који је затварао пут према Православној академији Kрита у тренутку док су се према Сабору кретали аутобуси и возила са члановима делегација. – Патријарх Вартоломеј је издајник. Он је вршио службу са римским папом, са јеретиком. То је забрањено. Сабор је издаја – рекао је један од учесника протеста, који је носио икону Свете тројице. На протест је допутовао и један свештеник, али му полиција није дозволила да изађе из возила и затражила је од њега да оде.

 

 

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here