Учесници Свеправославног сабора на Kриту усвојили су примедбе Српске православне цркве СПЦ на садржину првог документа овог сабора.

Након свечаног отварања, Сабору су се обратили митрополит црногорско-приморски Амфилохије, умировљени владика захумско-херцеговачки Атанасије и епископ бачки Иринеј.

„Приметили смо да првом саборском документу недостају одређени христолошки и сотириолошки увиди који могу да надоместе његову мањкавост која се односи на необухватање православног сведочења у савременом свету“, саопштено је из СПЦ.

Међутим, постављањем темеља на универзалнији план и истицањем улоге Цркве као живог присуства Царства Бога Тројице у историји омогућено је универзалније решење, односно примењивије разумевање историје којој есхатолошка мера није ни Бог ни човек, но Богочовек, Господ Исус Христос, наглашено је на сајту СПЦ.

Ове примедбе, чијим је уношењем текст документа добио на прецизности и које су истовремено дале на значају Српској Православној Цркви, а које ће завршетком рада Светог и Великог Сабора постати доступне у оквиру коначне садржине документа, посебно су се тицале параграфа о пастирском старању Цркве за младе и осмишљавању људских достигнућа хришћанским вредностима.

На основу непосредне реакције учесника на примедбе истакнутих делегата СПЦ стечен је утисак да су оне наишле на разумевање аудиторијума и прихватање председавајућег патријарха васељенског Вартоломеја и сапредседавајућих првојерарха православних цркава, наводи СПЦ.

 

Б92

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here