Поводом најновијих негативних дешавања у региону, неопходно је направити озбиљну државну стратегију и обновити државне органе који ће се бавити заштитом српског народа у државама које су настале распадом СФРЈ.

Радикални исламизам који је постао највећи проблем целе Европе, полако своје пипке обнавља и на простору Балкана. Паљење српских застава, узвикавање ратних поклича „Исламске државе“, само су већ виђене епизоде које смо гледали 90-их година у Босни и Херцеговини, а које сада сеју смрт по градовима земаља чланица Европске уније.

У Хрватској усташка идеологија само што није постала државна политика. За сада још незванично, али прећутна подршка или блага реакција државних институција, захтевају хитну реакцију српске Владе по питању заштите наших сународника у Хрватској.

Буре барута у Македонији и НАТО инвазија на Црну Гору, су потенцијална жаришта која могу проузроковати нове сукобе и терористичке акције на Балкану.

Мета у свим овим државама ће засигурно бити припадници српског народа и зато задатак нове Владе мора бити обнављање Министарства за дијаспору и Србе у региону, а до тада треба решити и питање директора Управе за дијаспору и Србе у региону, кога нема већ две године. Такво обновљено Министарство, у сарадњи са осталим институцијама извршне и законодавне власти, треба да буде ослонац Србима у региону да се наши сународници у кризним ситуацијама не би по ко зна који пут осетили одбаченим од матице.

Страхујем да неодговорним односом према припадницима властитог народа у државама бивше СФРЈ, сами стварамо предуслове за ново страдање српског народа, налик на оно почетком 40-их и 90-их година.

Иван Костић,

народни посланик

и председник Одбора за дијаспору и Србе у региону

Народне скупштине Републике Србије

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here