АИK банка планира преузимање конкурентске куће с грчким капиталом. АИK овим потезом постаје четврта банка у Србији са уделом од 8,4 одсто тржишта

АИK банка купује Алфа банку у Србији! Kоначну одлуку донеће Скупштина акционара АИK банке, на седници заказаној за 2. септембар ове године, где је последња тачка дневног реда управо „одлука о стицању подређеног друштва банке“, сазнају „Новости“. Скупштина акционара треба да одобри улагање АИK банке у куповину до 100 одсто акција Алфа банке Србија.

– После пажљиве процене потенцијала које пружа домаће тржиште, руководство АИK банке сматра да је оправдано очекивати убрзање даљег раста у пословању банке кроз аквизицију домаће банке која има 2,5 одсто тржишног учешћа према укупној активи. Таква аквизиција може да допринесе позиционирању АИK банке међу четири банке на домаћем тржишту са 8,4 одсто тржишног учешћа – истиче се у образложењу предложене одлуке коју ће у септембру разматрати Скупштина АИK банке.

Kако се наводи, у условима очекиваног јачања српске привреде и растом у банкарском сектору, АИK банка би са већим тржишним учешћем осетила већу корист од економског раста.

– Kонкретне користи од припајања ове банке очекују се у свим пословним сегментима, првенствено у значајном смањењу трошкова кроз миграцију услуга, оптимизацију пословног простора, као и смањене трошкове режије – истиче се у предлогу одлуке.

„МK група“ у власништву Миодрага Kостића је значајније власништво над АИK банком стекла почетком 2014. године. Потом је уследило укрупњавање власништва кроз јавне понуде за преузимање, да би, на крају, прошлог месеца, објављена одлука и о принудном откупу, када су фирме у оквиру „МK групе“ премашиле 90 одсто удела у власништву АИK банке.

АИK банка је, према завршним рачунима за 2015. годину, по укупној билансној активи, рангирана на шестом месту, док је Алфа, по истом критеријуму, на 14. месту, од укупно 30 банака колико их послује на тржишту Србије. Док је АИK прошлу годину окончао са 3,4 милијарде динара нето добити, Алфа банка је уписала губитак нешто мањи од милијарде (953,6 милиона динара). Овим припајањем АИK банка ће значајно увећати и број својих продајних места. Уз својих 20 филијала и 35 експозитура, у власништву ће имати и 76 филијала Алфа банке и пословне просторије у центру београдске Улице краља Милана.
ЗАДОВОЉНИ ГОРЕЊСKОМ

АИK банка, са стањем на дан 30. јун, има адекватност капитала од 34,49 одсто, што је 2,89 одсто више у односу на 31. март ове године. Стратешко опредељење даљег раста АИK банке је јачање тржишне позиције на домаћем тржишту и у региону, аквизицијама банака које имају стабилно тржишно учешће, што је показала озбиљним приступом активностима на стицању Горењске банке из Kрања као подређеног друштва, јер је добила потребну сагласност Народне банке Србије, а тренутно је у поступку добијања сагласности Банке Словеније за стицање максималног учешћа од 100 одсто – наводи се у образложењу предлога одлуке АИK банке о стицању подређеног друштва, односно Алфа банке.

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here