U VRHU SNS i u vladajućoj koaliciji razmatraće se, posle vaskršnjih praznika, i opcija masovnih skupova podrške izabranom predsedniku Aleksandru Vučiću s kojih bi se poslala odlučna poruka da se izborna volja sa glasanja 2. aprila mora poštovati, saznaju “Novosti”.

Prema našim informacijama, ideja je da se skup podrške organizuje u terminu različitom od antivladinih protesta, kako bi se izbegao svaki mogući incident. Namera naprednjaka je, kako navode naši izvori, da pokažu da su spremni da brane izbornu volju, i neće dozvoliti promenu vlasti na ulici, ali žele da se izbegnu bilo kakvi sukobi.

Ranije su se pojavile spekulacije o tome da bi skup vladajuće koalicije mogao da bude održan već prekosutra, ali je Vučić rekao da to nije istina, između ostalog i zato što je tada Veliki četvrtak:

– Zasada nema potrebe da dovodimo 100.000 ili 150.000 ljudi i pravimo bilo kakav spektakl.

Lider naprednjaka, koji je juče ugostio američkog senatora Mekejna, nije hteo da komentariše ništa u vezi sa optužbama za krađu glasova jer, kako je rekao, ne spada u “one koji kritikuju političke protivnike pred gostima”:

– Biće vremena i prilike da svakom kažem sve i pokažem im gde im je mesto.

Uprkos tome što su u nedelju pred kamerama brojani glasovi sa dva sporna glasačka mesta u Novom Pazaru, za koje je izborni štab Saše Jankovića izneo sumnju da je na njima ukradeno gotovo osamsto glasova, na čitav slučaj još nije stavljena tačka. To brojanje pokazalo je da je bilo četiri glasa viška na Vučićevom kontu, ali su predstavnici Jankovićevog štaba najavili krivične prijave. Oni sumnjaju da je materijal koji je prebrojavan u međuvremenu zamenjen.

Juče se oglasio i predsednik SDPS i potpredsednik Vlade Rasim Ljajić koji kaže da Novi Pazar nije slučajno odabran kao “glavna tema”:

– Za lažno građanski a u suštini nacionalistički deo javnosti, trebalo je stvoriti utisak da je Vučić pobedio zahvaljujući upravo glasovima iz Sandžaka. To je politički i moralno neprihvatljivo, jer bi svaki glas, iz bilo kog dela zemlje, morao da se vrednuje jednako.

Da je izborni dan prošao uglavnom u skladu s propisanim procedurama, ponovila je juče i posmatračka misija organizacije CRTA “Građani na straži”.

Oni napominju i da su zaključili da je kampanja vođena pod pritiskom kratkih rokova, s neravnomernom medijskom zastupljenošću, navodima o pritiscima na birače…

Inače, DS i DJB juče su, u odvojenim saopštenjima, tražili smenu predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković i razrešenje članova REM. Gojkovićevoj na teret stavljaju blokiranje rada Skupštine, dok REM optužuju da je onemogućio istinito informisanje tokom predsedničke kampanje. A naprednjaci su pozvali demokrate i Sašu Jankovića da se opredele šta žele: da li žele da nastave s protestima ili da omoguće rad Narodne skupštine.

Večernje Novosti

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here