У Палати Србија данас је одржан састанак премијера Александра Вучића и представника ресорних министарстава и надлежних институција који су разговарали о системским мерама у борби против различитих видова насиља и силеџијстава у породици и друштву.

На том састанку је договорено да се покрену промене Kривичног законика, као и да се уведу нова кривична дела.

Реч је о сексуалном узнемиравању и сексуалном прогањању. Најављене су и оштрије не само максималне него и минималне казне за следећа три кривична дела – силовање, обљуба над дететом и обљуба над немоћним лицем.

У случајевима ових кривичних дела примећено је да је судска пракса неуједначена тако да на пример за силовање у Новом Суд суд изрекне казну од 10 година, а у Врању тек шест месеци затвора. Премијеер је нагласио и да у овим случајевима више неће постојати условна осуда.
Оно што је досад била минимална казна од три године сада ће бити повећана на пет, или оне које су биле максималне 12, биће подигнуте на 15 година, што је како је оценио, велико повећање.

Све промене у законодавству као и нове мере требало би да почну да се примењују од 1. јануара.

Kада је реч о насиљу у породици, на предлог републичког јавног тужиоца Загорке Доловац биће формиране специјализоване полицијске групе, али и нове мере безбедности – психосоцијални третман насилника и праћење његовог понашšања, као и мера забране приласка насилника жртви.

Kако ће тећи поступак у случају породичног насиља

Запослени у МУП када добије пријаву о насиљу у породици биће дужан да одмах ту пријаву проследи службенику специјализованом за таква кривична дела, а који ће имати право да изврши процену ризика. Зависно од те процене да ли постоји насиље у породици тај службеник ће наложити останак насилница у притвору до 48 и истовремено предложити хитне мере тужиоцу.

Тужилац ће имати рок од 24 сата да све то достави суду, који на основу процене доноси хитну меру у трајању од 30 дана одстрањивања насилника из куће у којој живи са својом породицом.Уколико насилник не поштује ту меру он ће у хитном поступку бити кажњен притвором од 30 дана.
Kурир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here