Британија излази из ЕУ, тако је гласао народ Уједињеног Kраљевства на референдуму. Очекује се оставка премијера Kамерона. Фунта се сурвала. Шкотска и Северна Ирска прете отцепљењем.

Иако су прве процене по завршетку гласања на референдуму показивале да је 52 одсто гласало за останак у ЕУ, док је 48 процената против Велика Британија је ипак изгласала излазак из Европске уније након 43 године чланства, наводи Би-Би-Си.

У историјском референдуму, Брегзит има скоро милион гласова више од опције останка у ЕУ!

Према резултатима које је објавио Ројтерс 51,9 одсто грађана се изјаснило за излазак из ЕУ, док је 48,1 било за останак у Унији.

Ројтерс извештава да је, на основу 100 одсто пребројаних гласова, 16.141.241 људи гласало за останак, а 17.410.742 за излазак из Уније.

Називајући овај референдум историјским, ББЦ наводи да су Лондон и Шкотска гласали убедљиво за останак у ЕУ, што није био случај са северним делом Енглеске. Гласачи у Велсу су у великом броју подржали излазак из ЕУ.

Управо због овог податка, очекује се да ће у Шкотској бити орагнизован нови референдум где ће се народ ове области изјашњавати за и против независности од Уједињеног краљевства.

Слкични тонови долазе и из Северне Ирске, а партија Шин Фејн (некада политички огранак ИРА) саопштила је да Лондон више не може заступати интересе Северне Ирске.

Излазност је била висока – 72,2 одсто, саопштила је Изборна комисија, додајући да је важећих листића 33.568.184.

Ово је велики пораз премијера Дејвида Kамерона, који ће након разочаравајућег епилога вишемесечне кампање највероватније понудити оставку на функцију првог човека британске владе, сматрају стручњаци.

Победа Брегзита на референдуму уздрмала је светску економију, а британска фунта срозала се на најнижи ниво од 1985. године. Британска валута је тако у односу на долар пала за осам одсто. То је аутоматски проузроковало и пад евра.

Велика Британија ће бити прва земља која је напустила ЕУ од 28 земаља чланица.

 

 

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here