Kитаровићева схватила да мора да гради боље односе с нашом земљом, што ХДЗ још не схвата, оцењују познаваоци прилика

Не стишава се рат између хрватске председнице и премијера Kолинде Грабар Kитаровић и Андреја Пленковића!

 

Сукоб је кулминирао пре два дана, када је Kитаровићева изјавила да је било отворених покушаја да се спречи посета председника Србије Александра Вучића Загребу и да не дође до помака у односима две земље, али и да је била изненађена што је премијер Пленковић покренуо питање ратне одштете.

 

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић објашњава да се у Хрватској већ дуже време води рат између Пленковићеве Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) и шефице државе Грабар Kитаровић.

– Она, као председница коју је подржао ХДЗ, данас нема подршку своје некадашње странке и у том контексту и долази до сукоба око многих питања између те две стране. А посета Вучића, као председника регионалне силе и земље која је центар региона, изазвала је посебан сукоб. То је прилика да се међу њима одмере снаге, али све је то њихова унутрашња ствар. Иначе, Грабар Kитаровић је схватила да мора да унапређује односе са Србијом, што ХДЗ евидентно не схвата. Или чак ако схвата, то користи за рат са Грабар Kитаровић, а у ствари наносе штету самој Хрватској – наводи Анђелковић.

 

Подсетимо, хрватска председница је казала да јој је жао што су неки желели да осујете посету председника Србије Хрватској:

– Неки су можда били, па и разумљиво скептични, понесени више емоцијама него разумом, али, нажалост, код неких сам осетила и злонамерност. Морам рећи да је било отворених покушаја да се Вучићева посета спречи и да не дође до било каквих помака.

 

Курир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here