Хрватска поштује сваку жртву, али је војно-полицијска акција била оправдана и етички чиста, рекла је Kолинда Грабар Kитаровић

Хрватска председница Kолинда Грабар Kитаровић изјавила је данас у Kнину на централној свечаности поводом 21. годишњице акције „Олуја“ да Хрватска поштује сваку жртву, али и да је та војно-полицијска акција била оправдана и етички чиста.

„‘Олуја’јебила политички оправдана, етички чиста и војнички бриљантно изведена ослободилачка операција на хрватској државној територији. Била је то часна победа за праведан циљ“, рекла је Грабар Kитаровић након што је положилавенаци запалила свећуна Тргу др Анте Старчевића, код Споменика хрватске победе „Олуја 95“.

Ову годишњицу, истакла је, „славимо пре свега као дан наше слободе и мира, за које се Хрватскаморала изборити у рату, бранећи и ослобађајући земљу од удруженог злочиначког подухвата унитаристичког југословенства и четништва“.

Подизањем шаховнице на тврђави у Kнину је почела централна прослава Дана победе и домовинске захвалности, Дана хрватских бранитеља и 21. годишњица војно полицијске акције „Олуја“, током које је из Хрватске протерано више од 250.000 Срба, више од хиљаду је убијено, а више од 800 се и данас воде као нестали.

Подизање заставе и почетак свечаности објавио је припадник Почасне заштитне гарде, а деца погинулих бранитеља су прочитали имена страдалих у тој операцији.

На свечаности је речено да је у „Олуји“ учествовало око 200.000 хрватских војника, те да је за 84 сата ослобођено више од 10.000 квадратних километара, а протерано је више од 200.000 Срба, јавио је извештач Тањуга са лица места.

Пред почетак централне прославе центром Kнина продефиловали су војни оркестар и бајкерске групе из целе Хрватске. Прославу употпњују налети војних авиона, испаљивање почасних плотуна, а наступиће и акробатске групе „Kрила Олује“.

Очекује се дефиле припадника Војске Хрватске, Министарства унутрашњих послова, бранитеља и грађана од Kнинске тврђаве до Трга Анте Старчевића, где је предвиђено полагање венаца и паљење свећа код споменика „Хрватске победе „Олуја 95“.

Најављено је да ће се присутнима обратити одлазећи хрватски премијер Тихомир Орешковић.

За вечерас је предвиђено одржавање концерта „Побједа за хероје“ на којем ће наступати певач националистичких песама које величају усташтво и фашизам Марко Перковић Томпсон.

У Kнину је присутан велики број припадника полиције и Војске, а очекује се долазак више од 100.000 људи.

Од јутарњих сати у Kнину се окупио велики број учесника у операцији „Олуја“, који су у разговорима евоцирали успомене на војну операцију, коју сматрају одлучујућом за осамостаљење Хрватске. Они су обучени у мајице са ознакама својих јединица, а осталих присутни носе државне заставе и друге симболе.

Њузвик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here