Ко убија сточни фонд у Србији и каква је у томе улога бившег министра Драгана Гламочића, сада саветника мандатара за састав будуће владе

Пише: Вук Станић

Кад се пробуди звер у човеку

Према званичним подацима, сточни фонд у Србији броји око 960.000 грла и тај број и даље пада. Због недавно откривене болести Нодуларног дерматитиса, некоме је у Влади и надлежном министарству Пољопривреде пало на памет да крене у увоз чак 400.000 вакцина (од чега је употребљено тек 50.000 доза!), али се сулуди план вакцинације наставља и наредних недеља биће увезен још један контигент од 600.000 вакцина! Коме одговара овај трошак и коме треба овакав „тихи помор“ преосталог сточног фонда, ако се зна да су ове вакцине (тачније њихова неправилна употреба) узрочник масовног угинућа животиња? Чиме се, уствари, бави Драган Гламочић, бивши министар пољопривреде а сада Вучићев саветник?

Сточни фонд Србије је скоро уништен, али изгледа, не довољно по мерилима ове власти. Тако је после вакцина од болести познате као Нодуларни дерматитис, дошло до помора крава које успешно спроводи, Драган Гламочић, бивши министар пољопривреде, а данас саветник за пољопривреду у техничкој Влади Србије.

Вакцина коју је Србија увезла и којом вакцинишу животиње, у 11,5 одсто случајева (према званичном истраживању које је спроведено у Израелу) изазива поменуту болест код животиња, објашњава за наш лист доктор ветерине и члан владине група за измене правилника о меду и месним прерађевинама Мирослав Стојшић.

Бивши министар пољопривреде, Драган Гламочић, као човек од највећег поверења Александра Вучића, пре више од месец дана именован је на чело Кризног штаба за сузбијање Нодуларног дерматитиса (квргавост коже крава) у тренутку када се ова болест појавила на границама Србије.

Истовремено када је Гламочић почео да ради, постојала је реална опасност да комарци ову болест пренесу у Србију и то у делове који се граниче са Македонијом, и Бугарском. Због свега тога је било потребно агресивно запрашивање пограничних области, док је превентивна вакцинација била средство које је требало користити само у случају да сузбијање измакне контроли. Ипак, Гламочић се одлучио за превентивну вакцинацију која је у Европској Унији забрањена! Да зло буде горе он је наредио да се животиње вакцинишу у целој Србији.

До данас је, према истраживањима нашег магазина, после вакцинисања угинуло више од педесет грла стоке, само на подручју Београда! Пре само недељу ипо дана, завршена је вакцинација стоке на фарми ПКБ-а, а радници ове компаније који су гледали вакцинацију тврде да је урађена без поштовања најосновнијих принципа као што је изузимање од вакцинације слабих животиња, крава које су стеоне и телади која још сисају. Вакцине у којима се налази умртвљен вирус даване су чак и животињама које су прехлађене! Ово је противно свим правилима вакцинације па не чуди што је велика смртност животиња које су примиле вакцину.

Најбољи доказ да је превентивно вакцинисање штетно говори извештај са састанка у Бриселу који су организовале Европска комисија и Светска организација за здравље животиња ОИЕ где су се представници Европске уније, пре свих земље чланице које су под ризиком од појаве ове болести ( Румунија, Хрватска, Мађарска, Словенија и Аустрија) договорили да се вакцинација не може спроводити пре појаве болести. У извештају са овог састанка који је до пре неколико дана било могуће погледати на сајту Министарства пољопривреде, пише:

„…Према важећим прописима, ЕУ не дозвољава превентивну вакцинацију на подручју држава чланица, већ само као хитну вакцинацију – након избијања болести.“

Ту треба посебно истаћи случај Румуније чија је граница са Бугарском одакле се ова болест шири далеко дужа од границе коју са истом државом има Србија. Румуни су чврсто стали на становиште да неће вакцинисати животиње непровереном вакцином, већ ће интензивирати запрашивање и свести на минимум промет животиња на граници са Бугарском. Мере су дале резултат и код Румуна епидемије нема.

Са друге стране недостатак иницијативе и одабир погрешних метода довели су до тога да се Нодуларни дерматитис и поред формирања кризног штаба и вакцинације појави на југу Србије. Опште је познато да чак и та појава болести на југу Србије није морала да значи ширење епидемије из једноставног разлога што је наш сточни фонд толико мали и размак између настањених места у којима има крава, говеда и бикова је толико велики да га комарци најчешће не могу прелетети за један дан. Ово опет указује да је проблем могао бити решен запрашивањем, али уместо да је ангажована пољопривредна авијација, запрашивало се са само једним хеликоптером и недовољним бројем возила.

Најбоље и најчешће је запрашивана шира територија града Београда где се ова болест није ни појавила, али је као што је раније речено, и овде је свака крава добила по вакцину мимо прописа.

У међувремену 400.000 купљених вакцина и 50.000 вакцина из донације је потрошено, али се сулуди план вакцинације наставља и наредних дана биће увезен још један контигент од 600.000 вакцина! Коме одговара овај трошак и коме треба овакав „тихи помор“ преосталог сточног фонда?

Паника због квргавости крава открила је и један податак од којег сада неће бити никакве користи. Наиме, према званичним подацима, Србија је поседовала 960.000 крава, бикова, говеда, телади, сада када је сељацима саопштено да ће за сваку животињу која има ушну маркицу, која умре после вакцинације или од последица Нодуларног дерматитиса, добити одштету од државе испоставило се да сељаци „на црно“ поседују још додатних 150.000 грла рогате стоке…Претпоставља се да наши сточари на црно продају ова грла стоке купцима који долазе са Косова, а који јако цене квалитено говеђе месо из Србије…

Ипак, Нодуларни дерматитис је донео више штете него користи свима, па и трговцима стоком, јер је сада због вакцинације коју Гламочић спроводи, почела и забрана извоза говеђег меса у Европску унију која ће важити наредне три године…Србија је годинама имала одобрен контигент за извоз јунећег меса у Европску унију од 10.000 тона, али годинама није успевала да извезе ни петину те квоте.

Сада ћемо наредне три године чекати да нам опет буде дозвољен извоз, а да ли ће нам и тада бити одобрена иста квота велико је питање…

У жељи да од надлежних добијемо коментар на ситуацију која је Србију задесила због појаве Нодуларног дерматитиса, саветнику техничког премијера за пољопривреду Драгану Гламочићу, Магазин Таблоид је послао следећа питања: „…Због чега су на подручју Београда вакцинисане животиње против Нодуларног дерматитиса? Да ли је пре вакцинације откривен неки случај ове болести на подручју Београда? Колико животиња које су вакцинисане је након вакцинације умрло? Прокоментаришете и чињеницу да су земље ЕУ одбиле да врше превентивну вакцинацију, док сте Ви инсиситирали да се у Србији обави управо превентивна вакцинација, што се може закључити из извештаја са састанка о Нодуларном дерматитису одржаном у Бриселу…“.

До данашњег дана, одговори на ова питања нису стигли у нашу редакцију. А, помор сточног фонда и даље траје.

Бивши министар пољопривреде, а сада главни Вучићев саветник за пољопривреду, Драган Гламочић, лично је донео одлуку о превентивној вакцинацији сточног фонда, која је у Европској Унији забрањена!

Због наводне заштите од ширења болести крава (Нодуларног дерматитиса), запрашивана је шира територија града Београда, где се ова болест уопште није ни појавила, а свака крава добила по вакцину мимо прописа!

Извор: Таблоид

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here