Kомпанија „Перутнина Птуј Топико“ из Бачке Тополе саопштила је у среду после упозорења које је компанији упутио повереник Родољуб Шабић да је полиграфско испитивање једног броја радника спровела у циљу откривања крадљиваца меса и зашšтите потроšача.

Та компанија у саопштењу наводи да је „у сврху прикупљања информација ради откривања крадљиваца меса из складишšта, за интерне потребе“, било изведено полиграфско тестирање у Месној индустрији у Бачкој Тополи, пренели су београдски медији.

Из компаније тврде да је полиграфско испитивање од стране послодавца над запосленима спроведено искључиво у циљу заšтите потроšача, а „ради спречавања бојазни да неовлашšћено изношšење меса од стране запослених и евентуална даља неконтролисана продаја на црном трžжишšту без икакве санитарне контроле не изазове озбиљне последице по здравље крајњих корисника“.

У „Перутнини Птуј“ сматрају да обрада података о личности путем полиграфског испитивања над запосленима од стране послодавца у оправдане сврхе, односно ради отклањања велике материјалне šштете и опасности по жžивот и здравље људи има упоришšте и у Закону о зашšтити података о личности и да је у складу са њим.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић упутио је, како је јуче саопштено, упозорење привредном друштву „Перутнина Птуј Топико“, из Бачке Тополе, због недозвољене обраде података о личности приликом полиграфског испитивања 17 запослених.

Повереник је навео да за такву обраду друштво није имало ваљани правни основ нити је таква обрада „сразмерна оправданој сврси“.
Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here