Među saradnicima crnogorskog diktatora Mila Đukanovića, kao osoba „iz senke“, ali i od najvećeg poverenja, izdvaja se njegova dugogodišnja sekretarica Dragica Ćeranić, koja je uz njega još iz vremena kada je kao „mlad, lep i pametan“ 1989. godine izabran za sekretara Predsedništva Centralnog komiteta Saveza komunista Crne Gore (SK CG). Danas, Ćeranićeva, iako bez zvučne funkcije u strukturama Đukanovićevog režima, važi za osobu od koje strepe svi državni funkcioneri, bez obzira na kojoj su poziciji, i stoga nastoje da kupe njenu naklonost, kako bi imali što veću prohodnost kod Don Mila.

Ćeranićeva je svoj uticaj kod Đukanovića „kupila“ bespogovornom odanošću, a posebno sposobnošću da čuva privatnost, tačnije njegove najintimnije i najpoverljivije tajne. Ovo se posebno odnosi na Đukanovićeva „druženja“ sa mnogobrojnim konkubinama, gde Ćeranićeva ima ulogu ne samo „čuvara tajni“, već i pravljenja rasporeda intimnih susreta crnogorskog diktatora, posebno onih koji se odvijaju na egzotičnim destinacijama u inostranstvu, i stoga zahtevaju ozbiljniju organizaciju. Inače, kada je reč o Đukanovićevim konkubinama, posebno mesto u srcu Ćeranićeve zauzima sadašnja ambasadorka Crne Gore u UAE Dušanka Jeknić-Pešić, koja osim toga što je Đukanovićeva dugogodišnja intimna veza sa njim ima i unosne poslovne relacije. Za dokazano poverenje i poverljivost Dušanka Ćeranićevu obasipa skupocenim poklonima – garderobom, nakitom i satovima nekih od najvećih svetskih brendova, uglavnom iz fondova koje njoj prethodno daruje Đukanović.

Međutim, najskupocenije poklone Ćeranićeva dobija upravo od svog šefa, kao nagradu za višedecenijsku lojalnost i diskreciju, pri čemu se ne libi da sve ove poklone ističe na krajnje neprimeren i neukusan način. Pritom, radi se o artiklima koji nisu nedostupni samo „običnim“ građanima Crne Gore, nego i većini aktuelnih crnogorskih ministara, koji su sve samo ne siromašni ljudi. Inače, ono što je posebno interesantno, a možda zapravo i logično, s obzirom da se radi o ljudima bez ikakvog morala i skrupula, jeste da je Ćeranićeva, osim sa Đukanovićevim konkubinama, istovremeno veoma bliska i sa njegovom suprugom Lidijom.

Kada je reč o karakteru Ćeranićeve, u pitanju je osoba u najmanju ruku skromnog obrazovanja i rečitosti, u čijem CV-ju jedno od najistaknutijih mesta zauzima praćenje južnoameričkih telenovela. Uprkos tome, karakteriše je i više nego prenaglašena uobraženost, što je posledica statusa koji uživa kod Đukanovića. Ona zna kome je Đukanović naklonjen, a koga mrzi i prezire, ko mu je potreban, a koga posmatra kao teret… Inače, osim Đukanovića, u njenim očima određen, mada daleko manji autoritet, ima njegov glavni politički savetnik Milan Roćen, sa kojim se Ćeranićeva poznaje još iz perioda zajedničkog uspinjanja po lestvici SK CG.

Slučaj Dragice Ćeranić je slika i prilika bahatosti i raspojasanosti Đukanovića i njegovog režima, koji u svojoj nemoralnosti sve više poprima obeležja antičkog Rima. A dobro je poznato kako je antički Rim završio.

Nacionalist

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here