Na pitanje nije li bivši doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito najveći hrvatski izdajnik i zločinac kojeg komunisti slave svake godine u Kumrovcu, Kitarovićeva je jasna:

„Ja sam maknula Tita iz svog kabineta. Mislim da jasnija nisam mogla biti“.

Saglasivši se da su Jugoslavija i komunizam predstavljali zločin nad Hrvatskom i hrvatskim narodom, ona je govorila i o Jasenovcu, rekavši da se, naravno, pitala gde su kosti tih „83.000 jasenovačkih žrtava“.

Dobijala je, kaže, svakakve odgovore.

Smatra da treba sprovesti kompletnu forenziku i dodaje da Hrvatska još nije proučila arhive koji su, kako kaže, nažalost, još u Beogradu i koje treba vratiti u Hrvatsku.

„Tek tada ćemo pouzdanije moći da utvrdimo šta je sa žrtvama u Jasenovcu, ali i sa svim ostalim žrtvama, od Blajburga nadalje. Ponavljam: svi su totalitarizmi grozni i svakoj žrtvi treba odati počast. Ne prihvatam argumente onih u Hrvatskoj koji žrtve Blajburga i Križnoga puta opravdavaju tako što kažu da su to bile ubice, pa ih je trebalo ubiti. Ne! Svako je nevin dok mu se ne dokaže krivica“, rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Ne odustaje, dodala je, od „međunarodne istrage“ Jasenovca, ali da, s obzirom na to da nema izvršnu vlast u tom pitanju, vlada treba da odobri taj projekat.

Predsednica je govorila i o Vukovaru, a na pitanje ne čini li joj se da je forsiranje uvođenja ćirilice u tom gradu deo „projekta velikosrpske srbizacije Vukovara kako bi se sutra, kad se uvede ćirilica na osnovu verovatno lažnog popisa stanovništva, Hrvatska ucenjivala s podelom suvereniteta i stvaranja neke srpske autonomije“, Kitarovićeva kaže da to ne dolazi u obzir, te da je „Vukovar Hrvatska i uvek će biti Hrvatska“, bez obzira na to koliki je postotak Srba u tom gradu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here