На питање није ли бивши доживотни председник СФРЈ Јосип Броз Тито највећи хрватски издајник и злочинац којег комунисти славе сваке године у Кумровцу, Китаровићева је јасна:

„Ја сам макнула Тита из свог кабинета. Мислим да јаснија нисам могла бити“.

Сагласивши се да су Југославија и комунизам представљали злочин над Хрватском и хрватским народом, она је говорила и о Јасеновцу, рекавши да се, наравно, питала где су кости тих „83.000 јасеновачких жртава“.

Добијала је, каже, свакакве одговоре.

Сматра да треба спровести комплетну форензику и додаје да Хрватска још није проучила архиве који су, како каже, нажалост, још у Београду и које треба вратити у Хрватску.

„Тек тада ћемо поузданије моћи да утврдимо шта је са жртвама у Јасеновцу, али и са свим осталим жртвама, од Блајбурга надаље. Понављам: сви су тоталитаризми грозни и свакој жртви треба одати почаст. Не прихватам аргументе оних у Хрватској који жртве Блајбурга и Крижнога пута оправдавају тако што кажу да су то биле убице, па их је требало убити. Не! Свако је невин док му се не докаже кривица“, рекла је Колинда Грабар Китаровић.

Не одустаје, додала је, од „међународне истраге“ Јасеновца, али да, с обзиром на то да нема извршну власт у том питању, влада треба да одобри тај пројекат.

Председница је говорила и о Вуковару, а на питање не чини ли јој се да је форсирање увођења ћирилице у том граду део „пројекта великосрпске србизације Вуковара како би се сутра, кад се уведе ћирилица на основу вероватно лажног пописа становништва, Хрватска уцењивала с поделом суверенитета и стварања неке српске аутономије“, Китаровићева каже да то не долази у обзир, те да је „Вуковар Хрватска и увек ће бити Хрватска“, без обзира на то колики је постотак Срба у том граду.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here