KINA će povećati vojni budžet za sedam odsto u ovoj godini, saopštila je danas vlada, čime se nastavlja trend smanjenog rasta potrošnje za odbranu uprkos regionalnim tenzijama zbog Južnog kineskog mora i drugih problema, navela je agencija AP.

Ukupna potrošnja za odbranu činiće oko 1,3 odsto bruto domaćeg proizvoda u 2017, rekla je portparolka vlade Fu Jing na konferenciji za novinare.

Precizne podatke o iznosu saopštiće premijer Kine Li Kećijang u obraćanju Nacionalnom narodnom kongresu u nedelju.

Fu je ponovila tvrdnju da kineska vojska služi isključivo za odbranu i da predstavlja snagu stabilnosti u Aziji.

„Zalažemo se za dijalog i mirna rešenja, dok u isto vreme moramo da posedujemo sposobnost da odbranimo naš suverenitet i interese“, rekla je ona.

Posebno je naglasila: „Sjedinjene Države smatraju da Kina nastoji da poboljšava svoj svoje mogućnosti kako bi na planu bezbednost pretekla SAD. Međutim, Kina je u suštini – zemlja u razvoju koja na tom planu veoma zaostaje za SAD. Nezavisno od svega, mi ćemo nastaviti sa vojnom izgradnjom svoje zemlje – da bismo osigurali bezbednost i suverenitet svoje zemlje“.

Kako navodi AP, Kina planira da smanji broj zaposlenih u vojsci za 300.000 do kraja godine, ali će ona i dalje najbrojnija na svetu jer će imati oko 2 miliona ljudi u uniformama.

Vojni budžet Kine godinama je bio drugi po vrednosti na svetu, iako je i dalje daleko iza američkog. Prema procenama, iznosiće oko 145 milijardi dolara.

U 2015-oj godini iznosio je 135 milijardi dolara.

Predsednik SAD Donald Tramp zatražio je povećanje vojnog budžeta za 10 odsto u ovoj godini, čime bi se dodalo 54 miliona dolara budžetu koji je u 2016. iznosio oko 500 milijardi dolara.

Beta/Fakti

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here