Хашки осуђеник Радован Kараџић поднео је данас Трибуналу у Хагу жалбу на пресуду, којом је у марту осуђен на 40 година затвора и оптужио судије да су га „изложили политичком суђењу“, саопштио је његов адвокат.

Kараџић је „био изложен политичком суђењу који је направљен да би се потврдила демонизација њега и српског народа у Босни“, навео је у саопштењу адвокат Питер Робинсон, пренела је агенција АФП.

Механизам за међународне кривичне трибунале у Хагу одобрио је 15. јуна Kараџићу додатних 30 дана за подношење жалбе на пресуду.

Тако је као крајњи рок за подношење жалбе одређен 22. јул, уместо 22. јуна који је Механизам првобитно одредио као датум.

Тиме је делимично одобрен захтев који је Kараџићев правни тим поднео 20. маја судском Механизму, а у којем је затражено додатних 90 дана за подношење жалбе на пресуду.

У поднеску достављеном Механизму 20. маја, који је потписао члан правног тима саветника Kараџића, Питер Робинсон, наведено је да је због „неадекватних ресурса који су на располагању тиму одбране, немогуће поднети смислену жалбу до 22. јуна“.

Хашки трибунал је 24. марта осудио Kараџића (70) на 40 година затвора, пошто га је Судско веће прогласило кривим за геноцид над муслиманским становништвом у Сребреници, злочине у Сарајеву, узимање талаца и бројне ратне злочине у седам босанских општина.

Председник Хашког трибунала Теодор Мерон именовао је у априлу судије Жалбеног већа у случају Kараџић.

Жалбеним већем председаваће судија Теодор Мерон, а поред њега именовани су и судије Вилијем Хусеин Секуле, Ваг Присе Јенсен, Жозе Рикардо де Прада Солеса и судија Грасијела Сузана Гати Сантана
Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here