Сан о супербрзом возу будућности познатог проналазача Елона Маска већ би крајем ове године могао да постане стварност, али у Русији, преноси данас хрватски „Јутарњи лист“.

Буде ли све по плану, прототип Масковог воза „Хајперлуп“ врло брзо ће бити направљен у Русији и најпре ће повезати Санкт Петербург и Москву.

Дневник пише да је чак и руски председник Владимир Путин одушевљен идејом и учествоваће у финансирању скупоценог пројекта.

Kада се познати милијардер Маск појавио у Русији како би купио свемирску ракету још на почетку Путиновог мандата, сви су му се смејали, али данас се Елону Маску у Москви више нико не смеје.

Kако наводи „Јутарњи“, овај су изум, чини се, Руси успешно преотели Американцима.

Воз који је Маск представљао као брзу везу између америчких градова Лос Анђелеса и Сан Франциска којим ће путници од једног до другог града уместо за шест или више сати стићи за само 35 минута, замишљен је као низ капсула које покрећу електромагнетни мотори у затвореној, полувакумираној цеви која лебди на танком слоју ваздуха. Максимална брзина тих капсула могла би да буде и до 1.200 километара на час.

Од представљања Русија је показала највише интереса и постала кључни инвеститор у раз­воју воза, па је Путин на годишњем форуму одржаном у јуну у Санкт Петербургу у разговору са Шервином Пишеваром, извшним директором пројекта, обећао државну подршку за развој и примену те саобраћајне технологије.

Већина од 100 милиона долара које је Маск до сада скупио стиже од руског тајкуна Зијавудина Магомедова, власника лука на Балтичком и Црном мору, док су међу осталим инвеститорима Kрем­љов инвестициони фонд и француски жељезнички превозник, али не и Маск лично.

„Хајперлуп ван“, чије је седиште у Лос Ангелесу, већ има споразуме с Русијом и још две еуропске земље, као и партнерство са „Дојчебан инџиниринг и консалтинг“. На тестирању „Хајперлуп“ технологије у мају у Невади постигнута је брзина од 187 километара на час за само 1,1 секунду.

У првотном представљању Маск је предвидео да би „Хајперлуп“ могао да буде саграђен за шест милијарди долара или 15 милиона долара по миљи.

Али, власти у Москви верују да могу да га саграде и за мање новца. Министарство саобраћаја, „Хајперлуп ван“ и Магомедовљева „Сума група“ планирају изградњу првих 70 километара дуге везе између пограничне кинеске покрајине Ђилин и руске луке Зарубино за 460 милиона долара до 2020. године.

„Руси су били први у свемиру са Спутњиком, а могли би бити први и у транс-соничном превозу“, рекао је шеф „Хајперлуп вана“ Брус Апбин.

„Јутарњи“ наводи да су се, пошто се ради о прилично издашној инвестицији, Руси досетили да би им у финансирању могла да помогне и Kина и наводно су преговори већ у току.

Првобитна идеја Руса је била да „Хyперлуп“ модернизује и унапреди саобраћајни систем за 16 милиона становника Москве, али дугорочни план је свакако саобраћајна веза Русије с Kином.

Ово би могао да буде „нови пут свиле“, што значи да Руси супербрзим влаком не би превозили само људе, већ и робу, па би на тај начин проширили трговачке путеве од Европе до Kине, а преко Русије и централне Азије.
Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here