Ма колико невероватно звучало, наш мозак се може натерати да нас доведе у стање среће и задовољства

Иако кружи доста савета о томе како да постанете срећни , треба се окренути научно доказаним чињеницама. Алекс Kоб је истраживач неуологије са калифорнијског Универзитета који је закључио да добар део нашег расположења долази од мисли.

Осећај кривице или срама активира део мозга за награде и зато тако често себи набацујемо ове осећаје. Исто тако захвалност ствара срећу, али се не саветује се да преко кривице и срама дођете до ње. Захвалност је једини прави природни мождани антидепресант, јер подиже нивое сератонина и допамина (који се користе у вештачким антидепресантима) – који нам доносе срећу. Добра ствар што захвалност не мора да дође спонтано, већ се можете “натерати” да будете захвални за нешто у животу.

Препознавање негативних емоција такође помаже. Група испитаника је имала задатаак да то уради и амигдала – део мозга где се стварају емоције је смањио активност. Исти ефекат има и доношење одлука, али ипак треба избегавати доношење “савршених одлука”.

Помоћ другој особи је такође корисна, и не само што ће те ту особу учинити задовољнијом већ ћете се и сами тако осећати. Људи су друштвена бића и на на прихватање у друштву реагују као и на осећај бола. Мозак је направљен тако да додир означи као прихватање у друштву. Додир је заслужан за повећање окситоцина који опет смирује амигдалу. По неким истраживањјима, држање за руке двоје заљубљених може чак да смањи осетљивост на бол.
Њузвик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here