Метеоролог Часлав Станојевић каже да би требало покренути полицијску истрагу како се десило да на улици у граду погину две девојчице од удара грома и да ли је Хала спортова у Александровцу, поред које се то догодило, имала исправан громобран.

– Да је зграда, у чујој близини се несрећа догодила, имала прописане и исправне громобране то се не би десило. Несрећа је могла бити и већа да је у истом моменту из хале изашло више људи и да је гром ударио по њима – сматра Станојевић, који је радио неколико вештачења од удара грома.

Он додаје да због тога треба спровестио полицијску истрагу против Н.Н. лица, јер је, како каже, недопустиво да у граду од грома страдају људи.

Станојевић каже да је већина зграда у Србији, укључујући и Београд, без громобрана или са проблематичним громобранима и да су проблеми почели када су због радиоактивности са зграда скинути стари громобрани, а да савремени нису постављени. Савремени громобрани, појашњава он, раде тако што својом конструкцијом наводе гром, односно електрично пражњење, на себе и на тај начин штите простор у пречнику 400 метара.

Станојевић подсећа да је пре 30 година у Београду постојало предузеће за одржавање громобрана, јер је то уређај који мора да се контролише и баждари, а да данас највероватније то нико не ради.

– Већина зграда је данас са проблематичним громобранима. Питање је сада, пошто је угашено предузеће за громобране, ко то контролише? Највероватније нико организовано не контролише громобране на зградама – каже Станојевић.

Он саветује да у случају грмљавине људи код себе не држе металне предмете или упаљене апарате попут мобилног телефона, радио апарата, затим не треба да стоје испод дрвета или уколико се налазе у аутомобилима да затворе прозоре.

Kурир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here