Амбасадор САД у Београду каже да не очекује драстичну промену става Вашингтона према Приштини

Амбасадор САД у Србији Kајл Скот изјавио је да ће се Вашингтон о евентуалном споразуму Београда и Приштине изјаснити тек када га буде видео.

Он је додао да не очекује да ће администрација америчког председника Доналда Трампа драстично променити став о статусу Kосова.

“Интереси Америке се не мењају од председника до председника. Оно што ми желимо још од администрације Буша, преко Обаме и до Трампа је мир и стабилност у овом региону, трансформација ка демократији, јачим економским односима, ка интеграцији у ЕУ. Тако да не верујем да ће се наша политика променити”, рекао је Скот за Радио Београд.

Он је рекао да САД сматрају да без нормализације односа и дугорочног споразума између Београда и Приштине нема стабилности и напретка региона.

“Што се тиче својеврсног стила нашег председника, очито је да је он спреман да поново сагледа сваку ситуацију, а не да само прими оно што је добио од претходне администрације, него жели да дође до свог закључка”, рекао је амерички амбасадор.

Говорећи о ситуацији у региону, Скот је рекао да је за стабилност неопходно да се директним дијалогом Београда и Приштине дође до решења, уз, како је казао, “креативност и флексибилност”.

“Решавање проблема Kосова тражи храбре лидере”, рекао је амбасадор САД.

Скот је истакао и да је рат увек грешка.

“Одлука о бомбардовању 1999. године је донета после деценије крвопролића у овом региону и ставила је тачку на то крвопртолиће. Али то не значи да није било грешака. Било је невиних цивилних жртава”, рекао је Скот.

“За сваку цивилну жртву нам је жао”, рекао је амерички амбасадор и додао да је потребно гледати у будућност и шта је у најбољем интересу и Србије и САД.

“Америчка рука је пружена Србији”, казао је Kајл Скот.

Радио Београд

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here