Јозо Режић, бивши командант хрватских специјалаца, човек који се усудио да каже да је Томпсон зло и да су Срби у Хрватској угрожени, ни за педаљ не одступа од својих речи…

У исповести за “Блиц” Режић истиче да му је доста ћутања и да је неко морао да проговори о ономе што се дешава у Хрватској.

– Томпсон и сви националисти су људске ништарије који ће нам крв пити догод будемо ћутали. Доста нам је више рата. Нек се пуне столови и хале за разговор, а не пушке – каже за “Блиц” Режић (56), ратни командант специјалне полиције у Сплиту.

Он се, иначе, пре два дана на Фејсбуку јавно супротставио највећем хрватском пропагатору усташтва. Сада војни пензионер, Режић је написао да је певач Марко Перковић Томпсон “зло хрватског народа, продана душа и огањ смрти који пали овај напаћени народ и силу му усмерава у погрешном смеру”.

– То је писала моја душа и драго ми је да је изазвало позитивне реакције. Много је нас који тако осећамо и мислимо, али пошто ћутимо, трпимо терор којекаквих фукара. Желим да пробудимо људско у себи. Прогнани, обесправљени и понижени, тако се данас осећају сви Срби протерани из Хрватске – објашњава Режић.

Речити Сплићанин истиче да је и сам једно време био националиста, све док није схватио куда то то води.

– Био сам пре свега социјалистички функционер и за мене смо тада сви ми били ми. Али осамдесетих сам у Хрватској осећао исти шовинизам од Срба као што данас Срби трпе од Хрвата у Хрватској. Сећам се да као милиционер у Шибенику нисам могао да спавам од провокација 20 Срба. Kада је почео рат, био сам командант у Сплиту, међутим, кад сам видео како се понашају католичка и православна власт, да заједно једу и пију и сахрањују мртве, све сам напустио – прича Режић, који се сада бави производњом ракије у близини Сплита.

Отац двоје деце и четворо унучади тврди да све људе с ових простора мучи иста невоља.

– Што је више сиромаштва, све је више зависности и нема достојанства и части. Kо је тај непријатељ Хрватске па треба сваке године да подстичемо шовинизам пред обележавање “Олује”? Не могу да се радујем ни својој слободи ни плачу прогнаних. Властодршцима су протерани Срби погодни само пред изборе, па се тада шаљу и аутобуси по њих за гласање, а осталих дана их понижавају где стигну – каже Режић.

Због тога обележавање “Олује” треба, како наводи, да постане свечана академија.

– На том скупу требало би да буду и православци, јер нема више поделе на нас и вас. Ако се “Олуја” буде славила као до сада, сви ћемо трпети терор шовиниста – закључује наш саговорник.

Он је ситовремено замолио да подсетимо јавност да је у избору “Борбе” 1980. године добио златну плакету као један од 15 најхрабријих милиционера у саставу тадашњих државних снага реда.
Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here