КАКО се унутар Савета безбедности котира српски кандидат за место новог генералног секретара Уједињених нација Вук Јеремић, а како његови ривали, Београду ће бити познато у четвртак после првог неформалног гласања светске владе.

Петнаест чланица заправо ће се иза затворених врата изјашњавати са: “охрабрујем”, “не охрабрујем” или “немам мишљење” о сваком кандидату понаособ. СБ ће државама које су номиновале адуте открити исход “анкете”, али ће резултати званично остати – тајни.

Јеремић је изјавио да је “учињено све како би се што више земаља придобило да имају позитиван став о кандидатури Србије”.

Пре него што на јесен званично одлучи кога ће формално препоручити за наследника Бан Ки Муна, СБ ће имати неколико кругова прелиминарних изјашњавања, а следећи ће можда бити већ крајем месеца.

Унутар СБ постигнут је договор да се приликом неформалног изношења оцена не користе обојени листићи који издвајају пет сталних чланица са правом вета од осталих десет ротирајућих чланова, барем у почетку. Тако да кандидатима неће бити познато да ли су негативни “поени” дошли од земаља које касније, на званичном гласању, могу да их блокирају ветом. Због тога је у овој фази од значаја да се нема ниједан или што мање обесхрабрујућих ставова.

Пошто је од ове године уведен, транспарентнији, систем избора генералног секретара, са дебатама и представљањима номинованих, у дипломатским круговима има нагађања како ће тећи “борба” и селекција до последњег чина. Спекулише се, наиме, да ће се од кандидата који у првим рундама добију мање “охрабрујућих” гласова очекивати да се повуку из трке, а уколико се то не буде десило, и њихов број остане исти, да би СБ могао прибегне, као што се то радило у прошлости, употреби обојених листића који ће ставити до знања како размишљају чланови СБ који у рукама имају вето.

У ТРЦИ И КОСТАРИКА

Осим Јеремића, кандидати су: Весна Пусић (Хрватска), Данило Тирк (Словенија), Игор Лукшић (Црна Гора), Ирина Бокова (Бугарска), Срђан Керим (Македонија), Мирослав Лајчак (Словачка), Наталија Герман (Молдавија), Хелен Кларк (Нови Зеланд), Антонио Гутереш (Португал), Сузана Малкора (Аргентина) и Кристијана Фигерес (Костарика), иначе висока званичница УН за климу, која је у трку ушла последња.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here