Недавно Босну и Херцеговину је потресао  мали, али веома откривајући скандал у Министарству унутрашњих послова Босне и Херцеговине.Скандал је повезан са чињеницом да Министарство унутрашњих послова Републике Српске намјерава купити 2500 комада аутоматског оружја из фабрике Застава за формирање специјалне бригаде. Подсетимо да се сама фабрика налази на територији Србије. Износ уговора је 960 000 америчких долара.

Вест о томе изазвала је забринутост Министарства унутрашњих послова уједињене Босне и Херцеговине. Значајно повећање полицијских снага у једном делу земље изазвало је логичан аларм из Сарајева. Ипак, Обавјештајно-сигурносна агенција БиХ одобрила је куповину оружја, чиме се потврђује споразум о формирању нове јединице.

Стара југословенска касарна у Бањалуци биће тачка њеног формирања. Званични основ за формирање такве бригаде био је нови закон против тероризма и насилног екстремизма. Тако, Република Српска ће добити потпуно формирану добро наоружану бригаду специјалних снага са оклопним возилима, који су такође планирају да се купи од Србије.

Формирање ове бригаде у великој мери ће променити успостављени паритет сила, што објашњава страхове Сарајева. Треба запамтити да у време распада Југославије, када свака национална република је покушала да формира сопствене оружане снаге на основу превише надуваног броја полицајаца са накнадним пребацивањем ових “специјалних бригада” оружаним снагама насталих држава. Ово је био пут стварања Армије БиХ и Хрватског Војска. И ко зна да ли Милорад Додик неће поново ствари Војска Републике Српске овом провереном методом.

 

Јасна Кривокапић

ПАТРИОТ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here