Јапански цар Акихито у видео обраћању народу данас је наговестио да жели да се повуче са престола. То је историјски преседан, јер у Јапану у последња два века ниједан цар није абдицирао.

Јапански цар Акихито у ванредном видео обраћању нацији данас је изразио забринутост у вези са својом способношћу да настави с ефикасним обављањем дужности симбола нације.

Цар Акихито у искреном обраћању нацроду, које су преносили сви важнији телевизијски канали, рекао је да је пре неколико година, након тешке операције, осетио да губи снагу, те да је тада почео да размишља шта би за државу, народ и његове наследнике значило даље погоршање његовог стања.

Цар Акихито отворено је изјавио да се брине да услед даље физичког опадања неће моћи да добро извршава своје дужности као симбола нације, међу које и спадају и дуга путовања. Он је и додао да би његова евентуална смрт за време владавине повукла за собом низ церемонија у трајању од годину дана, што би за плећа његових наследника, нарочито старијег сина Нарухита, био велики терет који би они морали да обављају скупа са церемонијама ступања на престо и другим државничким обавезама.

Цар Акихито тиме је практично ставио на знање јапанском народу да жели да се повуче са престола и уступи га свом сину Нарухиту.

Прошлог месеца целу Земљину куглу изненада је обишла вест да је цар Акихито у незваничном разговору са службеницима двора изразио жељу да абдицира и своје дужности препусти наследнику.

Ту вест, међутим, брзо је демантовала Дворска агенција, задужена за вођење протокола и послова у вези царске породице. Због тога, у Јапану је извесно време владала конфузија у вези тога да ли је та вест, која је, сматра се, дошла из владиних извора веродостојна или не.

Убрзо, међутим, у дебатама у јапанским медијима почела је да доминира мишљење да је жеља цара да абдицира искрена и да је он већ и раније индиректно саопштио у својим сусретима с медијима, а да је разлог зашто је Царска агенција ту вест демантовала било то што је хтела да заштити цара Акихита од критика. Наиме, за абдикацију би била потребна промена законске регулативе, која тренутно не предвиђа могућност да се цар за живота повуче са престола и у том смислу, отворена изјава о жељи за абдикацијом могла је бити протумачена као мешање цара у домен политике и деловања парламента, а јапански цар, као симболична фигура која уједињује нацију, нема ингеренције за вођење политике и право да утиче на законодавство.

Зато је и у данашњем обраћању нацији цар Акихито избегао коришћење рачи попут „абдикација“ или „напуштање престола“.

Најновија истраживања јавног мнења показују да је 84 одсто јапанских грађања спремно да подржи одлуку цара Акихита, шта год он учинио.

Цар Акихито је и у неколико својих ранијих редовних обраћања медијима, нарочито, поводом својих рођендана, скромно и искрено је говорио о својим здравственим проблемима и томе да је због старости почео да прави грешке у вршењу церемонијалних дужности, те изразио мишљење да би било добро да дужности које обавља буду препуштене млађим генерацијама.

Цар Акихито је 2003. године оперисан од рака простате, а 2012. му је урађен бајпас на срчаној аорти, али упркос томе наставио да савесно и вредно обавља своје дужности.

У њих спадају сусрети са страним државницима у посети Јапану, пријем акредитива страних амбасадора, обилазак подручја настрадалих у природним несрећама, те посете местима у иностранству на којима су живот изгубили јапански војници.

Неки од јапанских медијских посленика чак износе мишљење да је разлог за деманти

Ако би се цар Акихито повукао с престола, то би био историјски догађај, будући да ниједан јапански монарх није абдицирао у последња два века.

Правна регулатива која се односи на положај цара до сада је искључивала могућност абдикације за живота монарха, због евентуалних друштвених немира или сукоба у вези наслеђивања.

Цар Акихито ступио је на престо почетком 1989. године након смрт свог оца Хирохита, који је владао пуне 62 године и у време пред и током трајања Другог светског рата био обожаван као божанство чији је предак Богиња Сунца.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here