Помирење са Русијом део је шире стратегије Турске којим жели да ограничи утицај одређених регионалних играча

Извињење турског председника Реџепа Тајипа Ердогана за инцидент са обореним авионом Су-24 и побољшање односа између Москве и Анкаре, прати заоштравање борбе између великих извозника гаса за турско тржиште, пише часопис Форин Полиси.

Побољшање односа са Русијом и Израелом иницирано је жељом Турске да заустави ширење иранске доминације на Блиском истоку, сматра стручњак за енергетику и регионалну геополитику Мајкл Танчум.

Након што је постигао споразум о нуклеарном програму Иран се извукао из међународне изолације и ослободио санкција, наглашава аналитичар, па Иран има циљ да преузме статус регионалног лидера од сунитске Саудијске Арабије, између осталог и на рачун наглог повећања извоза нафте и гаса, пише Фореигн Полицy.

Помирење са Русијом део је шире стратегије Турске која подразумева обнављање сарадње са Израелом и продубљивање стратешких веза са Саудијском Арабијом и Kатаром, истиче експерт.

Тим поводом, пише аналитичар, актуелан постаје Турски ток, пројекат обустављен због обарања руског авиона Су-24. Питање је да ли ће помирење Москве и Анкаре бити довољно за повратак на ниво стратешког партнерства двеју земаља из 2014-2015. године, када је Русија одустала од градње гасовода Јужни ток и почела преговоре о изградњи гасовода испод Црног мора са турском страном.

Осим тога од међусобних односа зависи и судбина прве нуклеарне електране у Турској коју гради Русија, као и статус Москве на глобалном тржишту. Русија ће морати да заврши изградњу нуклеарне електране Акују како би показала спремност да заштити свој удео на глобалном тржишту од све веће конкуренције коју представља Kина, каже се у чланку.

Међутим будућност Турског тока остаје неизвесна чак и у условима промене политичке климе у односима између двеју земаља. Сасвим је могуће да Москва више нема велика очекивања у погледу тог пројекта. Изградња гасовода требало је да јој омогући бољи приступ европском тржишту, међутим, сада се чини да ће једини прималац гаса бити Турска која, пак, покушава да смањи зависност од природног гаса из Русије.

Главни конкурент Русији на турском продајном тржишту могао би бити Израел који жели да побољша свој регионални статус извозом гаса, наводи се у тексту који преноси агенција РИА Новости.

 

 

Њузвик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here