Младен Граовац у Хрватској негирао оптужбе за догађај из 1992. Никога није тукао, често одлазио у Хрватску, каже брат Јовица

МЛАДЕН није никога претукао, нити починио ратни злочин. Ухапшен је због наводног малтретирања брачног пара 1992. године, а та оптужба се одједном подигла на ниво ратног злочина, као да је десетине људи побио. Он није крив за шта га терете, то је и казао на саслушању код истражног судије – рекао нам је јуче Јовица Граовац, брат Младена Граовца (52) који је пре три дана ухапшен у Хрватској. Тамо га терете да је као припадник полиције САО Крајине у свом селу Смилчић крај Бенковца тешко повредио брачни Шакић, тако што је Петру сломио три, а његовој супрузи Даници једно ребро. Хрватско тужилаштво је то окарактерисало као кривично дело ратног злочина против цивилног становништва.

 – Младен својом руком никога тад није такао. То ћемо и доказати, јер постоје живи сведоци – каже нам Јовица Граовац. – Овде је питању очигледно комшијски обрачун, јер је син тог брачног пара Милан Шакић присвојио наш виноград кад смо напустили село и није хтео да га врати, кад се наш, сад покојни отац, вратио у своју кућу у Смилчић. Кад је отац, 2000. године ушао у свој виноград, Милан га је вербално напао и отерао, па га је отац пријавио полицији. Они су опоменули Милана и он га више није дирао. Та породица живи 100 метара од наше куће, сретали смо их у селу, јер смо тамо често одлазили последњих 15 година и са њима више нисмо имали никаквих проблема. Њихов син Милан поздрављао се са нама културно на улици. Прошле године смо чак заједно брали грожђе које је он откупљивао од нашег стрица. Сви су се нормално односили према нама и ниједну ружну реч нам нико није рекао. Да је Младен то учинио за шта га оптужују, сигурно би му Милан или његов отац, док је био жив, то бар приговорили. Сад само желимо да верујемо да ће његова мајка Даница, која има 79 година, рећи истину.
Младен Граовац се после рата са породицом настанио у Панчеву.

– Младен је нормалан, обичан човек, који је у рату носио униформу као и десетине хиљада других, али није никакав злочинац. Овде је радио као возач цистерне и неометано до сада прелазио границе са Хрватском, Бугарском, Румунијом, БиХ… Рођени смо и одрасли у мешовитом српско-хрватском селу и данас, као и раније, имамо много пријатеља Хрвата – каже брат Јовица.

Младен Граовац је после хапшења у Смилчићу пребачен у Сплит, где му је одређен притвор до 30 дана.

ЖРТВА ПОЛИТИКЕ

ПРЕДСЕДНИК Удружења Крајишника Миле Боснић каже да је Граовац жртва тренутних политичких прилика у Хрватској.

– Ваљда су радили неке провере кад су му давали хрватски пасош. Очигледно је да тамо сад свакога ко је имао између 18 и 60 година у време РСК по некој тајној оптужници могу да лове и хапсе – каже Боснић.

Извор: Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here