Опште је познато да својевремено Алија Изетбеговић није крио своје српске корене, и да се једно време заиста и изјашњавао као Србин муслиманске вероисповести. Такве информације су се могле наћи у његовим личним својеручно потписаним документима.

То је био један од повода да историчар из Сјенице Салих Салимовић који се и иначе бави истраживањем корена муслиманског становништва, такво истраживање поведе и у случају породице Изетбеговић.

Према чињеницама до којих је он дошао у том истраживању, Изетбеговићи су били у 18. и 19. веку позната породица у Београду! А даљим пореклом су из Смедерева и презивали су се Јахић од Јахија, што на српском значи Живковић.
По бекству и одласку из Србије, узимају презиме Изетбеговић.

Што се београдског порекла ове породице тиче, то није новост пошто су се својевремено у својим сусретима Слободан Милошевић и Алија Изетбеговић често дотицали те чињенице.

Према речима познатог Сјеничког историчара Салимовића он је својим стручним аргументима доказао српско порекло породице Изетбеговић, чији су најпознатији чланови Алија и његов син Бакир:

„Бакир Изетбеговић и порекло уопштено породице Изетбеговић ме посебно занимало због радикалних иступања Бакира. Његове многе изјаве имају за циљ да скупи и хомогенизује муслиманску масу у тежњи за централизацијом БиХ. Овим сам дефинитивно утврдио да је њихово порекло везано за Србију, Београд и раније Смедерево“

Бакире Србине!

Патриот

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here