Сталне оптужбе Бакира Изетбеговића на рачун Бањалуке, мржња према Србима, негирање Српске и његове претње новим сукобима у земљи руше европску будућност земље и легитимишу аргументе Српска да јача своју аутономију.

Ово је одговор из Српске на изјаву бошњачког члана Председништва БиХ да заговарањем референдума и блокадом чланства БиХ у НАТО и ЕУ Бањалука игра опасну игру која може довести до нових конфликата у БиХ и на Балкану.

Српски политичари су најоштрије осудили Бакирове, како су оценили, непримерене и радикалне изјаве. Тврде да су Изетбеговић и његов СДА с политиком прегласавања и потпуног негирања става РС у овом тренутку рушилачки фактор у БиХ – број један.

Посланик СНСД у парламенту БиХ Душанка Мајкић каже, за „Новости“, да је Бакир одговоран за политичку кризу у земљи.

– Утицао је на прегласавање става РС приликом доношења скандалозне одлуке о попису. Залагао се за прилагођавање Споразума о стабилизацији и придруживању на начин који уништава аграр РС. Хоће у потпуности да искључи РС из процеса доношења важних одлука и да поништи право Срба да одлучују о својој судбини. Хоће да отме имовину РС! И сад прети сукобима, то је застрашујуће – казала је Мајкићева, и додала да претњама о новим сукобима Бакир призива интервенцију Запада у БиХ ради прекрајања „Дејтона“.

Она тврди да се са оваквим политичарима као што је Изетбеговић не може градити светлија, европска будућност БиХ.

– То нам јасно показује да Бошњаци желе да укину РС и да буду господари земље. Зато РС треба да гради свој пут и да се бори за своју јачу позицију – нагласила је Мајкићева, и поручила да се РС залаже за мир и стабилност БиХ.

Изетбеговић је рекао да РС одбијањем да укњижи војну имовину и локације свесно блокира чланство БиХ у НАТО.

– Неки референдуми су за 2017. заговарани. ЕУ има своје проблеме након „брегзита“, неке друге силе са Истока јачају. Све ово ме забрињава. Бојим се да се игра једна опасна игра која нас може поновно довести у конфликте и у БиХ и на Балкану. Ови напади на повратнике, комплетан однос спрам других страна у БиХ из Бањалуке за мене је забрињавајући – навео је Изетбеговић.

Председник ПДП Бранислав Бореновић каже, за „Новости“, да је политика прегласавања СДА изазвала кризу у земљи.

– То је опасна политика која може довести до још дубљих политичких конфликата. Бакир мора одустати од принципа прегласавања и вратити се консензусу и договору. Преварантском одлуком о попису све су блокирали и сад се радикалним оценама покушавају извући из целе приче – закључио је Бореновић.

ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ

Говорећи о попису становништва, Изетбеговић је истакао да се сада не може назад.

– Срба има у проценту у којем их је и било 1991. године, а у РС их је преко 80 одсто. Неки каприциозан циљ да их буде преко 90 одсто, да Бошњаци буду избрисани, да се оно што је почињено тенком и пушком, оловкама заврши, то је етничко чишћење – поручује Изетбеговић.

Мајкићева каже да РС штити сва уставна права Бошњака, док су Срби у ФБиХ грађани другог реда.

– Срби у ФБиХ и њихови бројни проблеми као да не постоје за Бакира. Он о њима никада и не говори – каже она.

РС НЕ ДА СВОЈУ ИМОВИНУ!

Изетбеговић је рекао да на Самиту НАТО који се одржава 8. и 9. јула у Варшави неће бити активиран Акциони план за чланство БиХ у НАТО због опструкција из РС.

– У овоме часу у РС ниједна локација каприциозно није укњижена – рекао је он. – Договор о расподели војне имовине и некретнина услов је НАТО да би био активиран МАП за БиХ. Међутим, договора годинама нема, јер РС не жели да пристане да се перспективне војне локације дају у трајно власништво БиХ. Став Владе РС био је да је РС спремна да 23 од укупно 69 локација перспективне војне имовине у БиХ стави на располагање МО БиХ. Предуслов за то је мораторијум на њихову продају, те да се, када престане употреба у војне сврхе, та имовина додели ентитетима. Вашингтон је захтевао да се свих 69 локација укњижи на државу БиХ, што је РС одбила.

извор: Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here