Све је спремно за транспорт летелица за Војску Србије из Руске Федерације. На Аеродром Батајница ће 25. јуна бити пребачени авионом
ВОЈСКА Србије спремна је за прихват два нова хеликоптера Ми-17В5 из фабрике у руском граду Казању. Летелице би требало да стигну 25. јуна, а на Аеродром Батајница биће пребачени – авионом.

Руски хеликоптери ући ће у састав 890. мешовите хеликоптерске ескадриле „Пегази“. Увођењу у наоружање претходиће процедура пријема и тестирања стручњала Техничког опитног центра.

– Пробни летови на фабричком аеродрому наших хеликоптера трају још од априла. Наше посаде упознале су се са летелицама, а људство је обучено и спремно за рад на новим средствима – кажу у Команди ваздухопловства и ПВО Војске Србије и напомињу да ће нови хеликоптери учествовати у борбеним, транспортним и хуманитарним мисијама.

Иако је купопродајни уговор са руском страном поверљив, познаваоци ваздухопловне технике наводе да је набављена основна верзија летелице, коју карактеришу аналогни инструменти и механички склопови. Хеликоптери ће имати дизалицу носивости 4,5 тона и рефлектор. У унутрашњиости летелице на две бочне клупе моћи ће да стане 25 војника у седећем положају. Како је набављен и комплет медицинске опреме, биће могућа и преправка у летелицу за медицинску евакуацију, капацитета 12 носила.

Хеликоптери, који ће по слетању на Батајницу добити ознаке Војске Србије, имаће стандардну опрему, која укључује метео-радар, као и кабинска светла прилагођена употреби наочара за ноћно летење. За гашење пожара користиће се ведра ППВ-2000 које Србија већ поседује.

Појачавање Ратног ваздухопловства требало би да заокружи набавка још два хеликоптера, планирана за крај ове и почетак 2017. године. Произвођач и тип ових летелица засада није познат, а спекулише се да би следеће летелице могле бити купљене од западних произвођача.

СЛЕДИ И РЕМОНТ

НАМЕРА војног врха јесте да ремонтује и постојеће хеликоптере Ми-8 и Ми-17. На списку летелица РВ и ПВО тренутно је седам оваквих летелица, чији ресурси истичу до 2018. године.

извор: Вечерње новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here