У интервју за News Front Србија Ивановић је оценио да Балкан игра посебно значајну улогу у геполитичким превирањима и због тога Американци покушавају да га дестабилизују.

Викторија Нуланд је недавно посетила Београд и састала се са представницима јавних организација и српских власти. Пре тога је била у Приштини, а сада је отишла у Македонију. По вашој процени, због чега постоји толико интересовање за Балкан?

Балкан игра посебно значајну улогу у геполитичким превирањима која се тренутно дешавају. Американци су свесни те чињенице и зато по сваку цену покушавају да дестабилизују Балкан, и да на тај начин онемогуће ближе повезивање са Русијом појединих земаља. То се најбоље може видети кроз константне притиске на Републику Српску, а затим и на протесте у Македонији иза којих по оцени многих аналитичара стоји покушај промене политике премијера Николе Груевског који жели ближе везе са Русијом. Слични догађаји полако почињу да се дешавају и у Србији, и оно што је евидентно, запад неће лако дозволити да Русија преузме примат над појединим земљама Балкана.

Нуландова је рекла да не види ништа лоше у добрим односима Србије са Русијом, али је нагласила да подржава Србију на њеном путу ка европским интеграцијама. Да ли мислите да је могуће бити пријатељ са Русијом, а у исто време и даље тежити уласку у ЕУ?

Прича која долази из кабинете премијера Србије Александра Вучића је у сваком смислу шизофрена. Сваком политичком лаику је апсолутно јасно да је то немогуће. Званичници ЕУ непрекидно траже од Србије да «ускладе» своју спољну политику са политиком ЕУ, што у преводу значи да и Србија мора да заузме исти став према Русији попут земаља које су чланице ЕУ. Тако да политика коју Вучић покушава да спроведе неће трајати још дуго. Мораће да се определи и да заузме став.

У оквиру ове посете се разговарало и о «дијалогу између Београда и Приштине». Важно је напоменути да је она била врло прецизна у својим изјавама везаним за питање Косова и Метохије. Каква је заправо улога ове српске области у оквиру преговора о евроатлантским интеграцијама?

Оно што је кључно питање које прати премијера Вучића је начин на који је дошао на власт. Вучић је потписник бриселског споразума, односно споразума кроз који је Србија дозволила лажној држави Косово улазак у међународне институције, чиме им је практично дат легитимитет од стране Србије и прећутно признавање лажне државе. То је управо и главни разлог због којег је Вучић и дошао на власт уз помоћ западних структура, којима је требала таква личност која ће испунити њихове захтеве у замену за пар година на власти. Србија са ЕУ не преговара као целовита и суверена држава која је у саставу са покрајином Косово и Метохијом, већ по речима званичника ЕУ, и Србија и лажна држава Косово заједно треба да постану чланице ЕУ, и једна другој неће сметати на том путу.

У Београду се Нуландова састала и са великим бројем активиста цивилног друштва. Ваш покрет се, као што је познато, залаже за независност српске политике од западних структура. Реците нам нешто о иницијативи да се изгласа закон о «страним агентима» и шта би он све требало да обухвата.

СНП НАШИ су први у Србији изашли у јавност са предлогом да се све Невладине организације које се финансирају са запада, а активно су укључене у политички живот и баве се политиком окарактеришу префиксом «страни агенти».

Тако нешто су прве урадиле САД, а затим доста касније и Руска Федерација и Кина. У Србији је приметно да бројне НВО које су финансиране од организација које су продужена рука ЦИА, желе да пошто пото утичу на српску спољну политику и односе Србије са Руском Федерацијом. Такође, овакве организације су потенцијална опасност за извршавање најтежих кривичних дела попут изазивања државних удара и насилних револуција. Зато је неопходно да да се њихово деловање што пре стави у оквире Устава Србије и кроз доношење закона о “Страним агентима”, док би свако противуставно деловање било строго санкционисано.

Последње питање се односи на право јавног деловања. Ускоро ће се поново у Београду одржати митинг иницијативе «Не да(ви)мо Београд». О њему, тачније о организаторима те иницијативе, постоје веома супротстављена мишљења. Шта Ви конкретно мислите о овим демонстрацијама?

Иницијатива «Не да(ви)мо Београд» је састављена од више анрхистичких организација, невладиних и ЛГБТ организација. Повод за њихово окупљање је криминалан догађај око рушења објеката на локалитету Савамала, што је за сваку осуду, и иза чега стоји градска власт Београда. Међутим, на скуповима ове иницијативе почели су да се виђају запослени из амбасаде САД, као и многе јавне личности које су у својим говорима на скупу причале о свему осим о догађају бесправног рушења. Ова организација има за циљ притисак на Владу Србије због неодређене политике према Руској Федерацији, и запад покушава да на тај начин стави до знања Александру Вучићу да обавештајним службама неће бити посебан проблем да формирају кртичну масу која ће моћи да изврши револуцију у збаци «непослушну» власт која не испуњава налоге САД и страних агентура.

Разговор је водила Оксана Сазонова

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here