Давут Уџум пилотирао је једним од два хеликоптера чији је циљ био атентат на председника Турске за време покушаја пуча

Давут Уџум био је један од пилота који су у ноћи покушаја извршења војног удара у Турској, 15. јула, управљали хеликоптерима, а који су имали за циљ атентат на председника Реџепа Тајипа Ердогана.

Након што га је полиција привела, пред кривичним судом у Мугли је до детаља образложио како је био врбован од стране организације ФЕТО и како су текле припреме и сама акција покушаја извршења пуча, јавља Анадолија.

Уџум је у турској војсци служио као главни заповедник техничких екипа у војној авиобази у Истанбулу. Он је појаснио како су га припадници ФЕТО-а врбовали још док је био у основној школи.

„Док сам био у основној школи, повремено сам се виђао с тим људима. Ишао сам у њихове станове због инструкција из школских предмета и због учења. Kада сам после почео да похађам Средњу војну школу Малтепе, нисам се више виђао с њима, али они су у свакој прилици покушавали да ступе у контакт са мном. Након што сам завршио војну школу, било је случајних сусрета с члановима те организације. Из тога сам закључио да покушавају да успоставе контакт са мном, али како нисам одговарао на њихове позиве, није било конкретних потеза“, каже Уџум.

У време хеликоптерске несреће 2009. године, у којој је погинуо један од челника Партије великог јединства Мухсин Јазичоглу, Уџум је био у тиму војних вештака који су вршили анализу несреће. Он је појаснио да је џемат (локална заједница) у то време против њега покренуо судски поступак, да би га касније приволео на своју страну.

Уџум је истакао како нема информација на који начин је ФЕТО ушао у редове војске, али претпоставља да се то одвијало на сличан начин као што је и он врбован – из основне школе па даље.

Говорећи о данима пред покушај извршења војног удара, Уџум је казао како га је три-четири дана пре 15. јула контактирао пуковник Али Актурк, који је пилотирао другим хеликоптером у нападу на Ердогана. Актурк му је рекао да ће у наредном периоду заједно учествовати у акцији унутрашње безбедности и да никоме о томе не прича, јер је строго поверљиво.

Убрзо је добио изненадни телефонски позив од једног од заповедника турских специјалних снага Сукру Сејмена. Сејмен му је пренео како ће у наредном периоду из Генералштаба доћи наредба о једној акцији за коју је и Уџум предоређен, као и да све информације држи у тајности.

„Рекао сам да до тог дана нисам избегавао ни један задатак и да ћу извршити оно што се од мене тражи. Међутим, нисам добио детаље акције, осим то да ћу добити позив и да будем спреман“, казао је Уџум.

Он је појаснио да је на наредбу дежурног заповедника авиобазе у Истанбулу, пуковника Озџана Kараџана, у ноћи 15. јула у 23:00 хеликоптером слетео на војни аеродром Цигли, где су се укрцали Сејмен и његова екипа специјалаца.

„Око пола сата након што су се екипе специјалаца укрцале у два хеликоптера и након што смо полетели, по задатим координатима сам схватио да летимо негде код Мармариса, места у којем је у то време боравио председник Ердоган. Приметио сам да су испод нас летели други хеликоптери типа ‘Цоугар’, који су били део председничког обезбеђења. То нико осим мене није приметио, а ни ја ником ништа нисам рекао. После сам добио координате које су водиле у градску зону. Слетео сам поред другог хеликоптера типа ‘Цоугар’. Сејменова екипа је изашла и у хеликоптеру је остао само један човек. Они су били под пуном борбеном опремом и без обележја. Наоружана особа је још увек била у хеликоптеру, полетели смо и тада нисам сведочио никаквим сукобима“, испричао је Уџум.

Уџум је упутио хеликоптер према авиобази Даламан како би допунио гориво. По сетању у базу зачуо је повик: „Предајте се!“ По наредби пилота другог хеликоптера, пуковника Али Актурка, Уџум је каже, поново подигао хеликоптер, након чега се спустио у близини базе.

Међутим, Актурк је на неки начин средио да се хеликоптери допуне горивом и они су полетели на место где су претходно оставили тим специјалаца.

„Тада сам видео да је у току оружани сукоб. Специјалац који је био у мом хеликоптеру је такође отворио ватру из свог оружја, будући да на хеликоптеру којим сам управљао по пропису није био инсталираног оружја. Сејмен је звао мобилним телефоном и тражио да се спустимо. Међутим, пуцњава се интензивирала и били смо принуђени на узмицање“, каже Уџум.

„Видео сам да је са земље на нас отворена ватра. Претпостављам да је чак и Сукру Сејмен и његов тим почео да пуца на нас кад су схватили да се нећемо спустити. Одлетели смо у војну базу Имшик. Предводио је пуковник Актурк. Предлагао сам да утишамо моторе, али Актурк је одбио. Након што смо слетели, пришао нам је заповедник те базе Фетхи Јарбај и кроз плач рекао: ‘Шта сте урадили, Бог вас казнио.’ Одговорио сам да су ме преварили и да нисам знао о чему се ради“, појаснио је Уџум и додао како се након тога вратио на војни аеродром Цигли, где се и предао

Уџум је рекао да је Сејмен био упућен у све. Он истиче да су у војној школи били иста генерација, али да не зна да ли је Сејмен имао везе са џематом том школовања.

„Немам везе с покушајем државног удара. Сматрам да је за планирање ваздушног транспорта специјалаца одговоран заповедник војне пилотске школе у Анкари, генерал-мајор Унсал Џошкун, и други високи официри који су били уплетени у ‘паралелне структуре’. Лично сам чуо Алија Актурка како телефоном комуницира са Џошкуном и прима од њега наредбе“, казао је Уџум.

Те ноћи је страдало 246 људи, а више од 2.000 је рањено. У наредним данима турске власти су привеле више од 13.000 особа осумњичених за чланство у организацији ФЕТО, чијег вођу Фетхулаха Гулена Турска тражи као директног и идејног организатора пуча.
Њузвик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here