Претња не сме бити игнорисана и ја ћу учинити све да добијем што више информација и да се заштитим, а очекујем и од државних органа да предузму нешто и на пољу безбедносне процене и евентуалне потребе заштите, каже Муамер Зукорлић, лидер БДЗ-а и посланик те странке, поводом информације да је Исламска држава позвала своје присталице да га убију.

Зукорлић за „Политику” истиче да ово „неће утицати на политику помирења, коју заступам.”

Вест о претњи Зукорлићу пренео је сарајевски портал Saff.ba, који је навео да је „медијски сервис такозване Исламске државе ’Фурат Медија’ објавио снимак на босанском језику у којем позива своје присталице да убију Муамера Зукорлића”. Сарајевски портал је навео и да је Исламска држава првенствено непријатељ ислама и муслимана, а Зукорлић истиче да се ради о злоупотреби вере и додаје: „Циљ је регрутовање за насиље, а мене узети за мету значи да ми умерени, уравнотежени, нормални муслимани, поготово ако ако смо активни, представљамо претњу њима, односно препреку за наметање њиховог једностраног гледања на веру и на друге појаве у свету.”

Зукорлић за наш лист истиче: „Сигурно је да им нећу приредити то задовољство да ме уплаше и да из страха променим своје ставове и активности.” Он на ове претње гледа као на последицу свог опредељења, али сада и политичког деловања „на приближавању народа на Балкану, на превазилажењу сукоба”.

Према његовим речима, „ово је очито последица уласка у државне институције Србије, превасходно у парламент, што они схватају као неку црвену линију коју није требало да пређем”.

На ову вест, како нам је рекао Зукорлић, реаговала је Маја Гојковић, председница парламента. Он истиче: „Госпођа Гојковић ме је одмах позвала, изразила своју подршку и казала да ће затражити од надлежних државних органа да употребе све ресурсе у циљу моје заштите.”

Ово, како каже, нису прве претње које су му упућене и додаје: „Нажалост, имам искуства с тим. Постојала је вербална претња, која је прерасла у покушај извршења 2006. године од стране сличне групе овде у Новом Пазару, знамо како се то завршило. Било је још неких претњи, али нису биле увек овако експлицитне, нити су увек имале адресу. Навикао сам да се носим с тим.”

На питање хоће ли претње утицати на његово будуће деловање, Зукорлић одговара: „За сада сигурно не, ни принципијелно, ни стварно, јер сврха терора јесте изазивање страха. Намера им је да вас оваквим претњама натерају да промените ставове, одустанете од циљева које сте зацртали, да се покоримо тој врсти светоназора. То би била њихова победа. Ја сам задњи који ће им то задовољство приредити.”

Мирјана Чекеревац

Извор: Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here