После предлога српског патријарха Иринеја да се на Свети и Велики Сабор позову Православне Цркве које су раније отказале своје учешће на истом, те да узму учешћа у литургијском саслуживању на празник Педесетнице, дан прије почетка званичног засиједања Сабора, својим предлогом васељенском патријарху Вартоломеју обратио се данас и митрополит црногорско – приморски Амфилохије.
Високопреосвећени митрополит Амфилохије затражио је од Његове Свесветости патријарха Вартоломеја да се добије на времену тако што ће се избјећи слање посебних дописа и писама, те да лично патријарх Ватроломеј успостави телефонске контакте са преостале четири Цркве које нијесу дошле на Крит. “Разлике у Катару и тема мијешаних бракова не може бити разлог одсуства четири поглавара” – нагласио је митрополит Амфилохије .
Васељенски патријарх уз сагласност преосталих девет Цркава започео је обављање телефонских разговора у оквиру ткз. Малог Сабора, тј. предсаборског савјетовања, који испитује детаље и прва је степеница ка Великом Сабору.
Са грчког: Василије Ускоковић
Извор: vimaorthodoxias.gr

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here