Опасно маневрисање разарача „Грејвли“ недалеко од руског брода „Јарослав Мудри“ било је диктирано тактиком Ратне морнарице САД да се сваки брод „отера“ од носача авиона, изјавио је бивши начелник главног штаба Ратне морнарице Русије адмирал Виктор Кравченко.

„Та је тактика бродова који прате ударне групе носача авиона Ратне морнарице САД. У том случају у Средоземном мору се налазио носач авиона ’Хари Труман‘ ради извођења војних вежби палубне авијације. Разарач из његове пратње ’Грејвли‘ извео је опасан маневар како би ’отерао‘ руски брод од носача авиона“, појаснио је адмирал Виктор Кравченко.

Он је подсетио да су 1992. године Русија и САД потписале Споразум о спречавању инцидената у ваздуху, на води и под водом. Ипак, у њему се не налазе параметри који регулишу појам опасног приближавања бродова.

„Ипак, постоји такав појам као што је поморска култура која прописује бродовима великог зарањања („Грејвли“ 9,6 хиљада тона) да буду пажљивији према бродовима са мањим зарањањем („Јарослав Мудри“ 4,35 хиљада тона). Американци су то изгубили из вида“, рекао је адмирал.

У уторак је Министарство одбране Русије оптужило посаду америчког разарача за опасно приближавање руском броду „Јарослав Мудри“. Акције америчких морнара грубо је нарушавање како међународних правила, тако и руско-америчког договора, навели су у Министарству.

Раније је представник Пентагона изјавио да је руски брод класе 11540 прошао на 288 метара од разарача „Грејвли“ и на пет морских миља (више од девет километара) од носача авиона „Хари Труман“ у Средоземном мору.

Министарство одбране Русије поручило је Сједињеним Америчким Државама да престану са „опасним и непрофесионалним активностима“.

Спутњик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here