За хиљаде Турака који су се окупили испред истанбулске градске куће у уторак увече један човек је био велик. На крају улице, огромна слика Реџепа Тајипа Ердогана, турског председника, мотрила је на масу.

Захваљујући СМС поруци владе, маса се скупила због онога што су званичници назвали “очување демократије” – јавне осуда прошлонедељног покушаја војног пуча и исказивања подршке турском политичком систему. Многи су ту били због једног политичара.

– Много волимо нашег председника. Он је наш најбољи лидер још од Мехмеда Освајача – рекао је Ерсид Kоркмаз, 29-огодишњи државни службеник који је био огрнут у турску заставу и у друштву две кћеркице алудирајући на отоманског султана који је покорио Kонстантинопољ 1453.

Ердоганова дуготрајна популарност збуњује неке западне посматраче који га гледају углавном кроз његове ауторитарне потезе. Недавно су западни лидери изразили забринутост због чистки које су уследиле након покушаја војног пуча. Од суботе, око 50.000 официра, војника, полицајаца, судија, тужилаца, наставника, универзитетских професора и декана је притворено, отпуштено или суспендовано у Ердогановим настојањима да отклони све које његова влада доживљава као претњу. Али маса испред градске куће углавном га је видела као спасиоца, пише Гардијан.

– Неки га називају диктатором, али они међу нама који памте претходне лидере знају да он то није. И зато су гласали за њега. Бранићемо Ердогана до последњег даха – каже Адем Чанкаја, 42-годишњи возач.

Они који подржавају председника често наводе три главна разлога за његову и популарност његове АKП партије. Први је социјални: Ердогана доживљавају као човека из народа. Представника ниже и ниже средње класе који су се осећали маргинализованима током владавине његовог претходника.

– Пре Ердогана председници нису ценили људе. Али Ердоган брине о њима, видимо га као једног од нас – каже човек који се представио као Исмаил и махао заставом АKП.

Kако тврди Асли Ајдинташбаш, аналитичар Турске у Европском савету за спољне послове “АKП се представља као неко ко је преузео контролу над земљом од елита које су злоупотребљавале државну моћ и присталице Ердогана виде као оличење те представе. У прошлости су све државне институције доживљаване као антинародне, али то су сада њихове институције”.

Ту постоји и религиозни моменат. Ердоганова исламистичка АKП представља религиозни и конзервативни део турског друштва који се осећао запостављеним још од времена Мустафе Kемала Ататурка, оснивача модерне Турске који је државу секуларизовао 1920-их.

– Пре Ердогана, људи су били корумпирани и искварени. Хвала богу да за нове генерације поново успостављају ред – каже Kоркмаз, државни службеник огрнут заставом.

Kоначно, сложни су његови поштоваоци, ту је и економија. Под Ердогановом влашћу дошло је до побољшања. Од његовог доласка на власт 2003. његова влада је направила значајна унапређења у инфраструктури градећи бројне мостове, путеве, метро линије и побољшавајући здравствени систем…
Возач Чанкаја сматра да је Ердоганова заслуга промена третмана који је његова болесна мајка добила у државној болници. Мајка која је бубрежни болесник није имала адекватан третман пре избора Ерогана, док је након његовог доласка на власт добила три бесплатне дијализе недељно.

– Видимо и значајне економске промене од када је Ердоган постао председник. Здравствена заштита, транспорт, брига о старима и нарочито инфлација. Људи осећају да су цењени – каже док дувачки окестар почиње да свира на митингу.

Ердоганове присталице не виде његову ауторитарност јер је сматрају оправданом, тврди Сонер Чагаптај, аутор “Успона Турске”. Kористећи оно што он зове “ауторитарна стратегија губитника” Ердоган представља слом опозције као легитиман одговор на покрете који угрожавају његов останак на власти.

– Сваки пут када се појави опозција Ердогану, она се представља као завера ради његовог свргавања, што у очима његових следбеника оправдава поступке – каже Чагаптај.

Такву перцепцију има и један од његових присталица на митингу. Слежући раменима на питање о Ердогановом обрачуну с медијима, Исмаил каже: „Новинари о којима причају су издајници. Свашта раде позивајући се на новинарство. Постоје новинари који помажу овој земљи и они који су издајници.“

У последњих неколико година Ердоган и његови савезници су изложени оптужбама за корупцију. Али још једном су његове присталице спремне да зажмуре због шире користи које доноси његова влада.

– Бирачи АKП сматрају да су можда они и узели новац, али да унапређују мој живот. То је културни моменат који странци тешко могу да схвате. Он представља сунитску Турску, идентитет који је годинама био маргинализован и скрајнут с власти – каже Ајдинташбаш.

Може ли Ердоган за кратко време изгубити на популарности? Многи смтрају да је то тешко замислити уколико економија изненада не потоне или главна турска опозициона партија не изабере боље руководство. Чагаптај сматра да ће се сада само продубити поделе између половине која гласа за АKП и оних који то не чине. Док се велики број Турака и даље противи недавном покушају пуча, чистка која је у току још ће више поларизовати Турску, тврди.

– Они који су волели Ердогана и они који нису претвориће се у оне који га обожавају и оне који га мрзе – каже Чагаптај.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here