НЕОПХОДНО је да се формира републичка влада која ће деловати искључиво у интересу државе, а не у интересу било кога ван Србије коме, евентуално, не одговара начин на који је српска власт до сада функционисала. Управо за такву владу, која ради у интересу Србије, Александар Вучић заједно са СНС и јесте добио поверење грађана на изборима.

Ово, у разговору за “Новости”, поручује нови председник покрајинске владе Игор Мировић. О могућности да Вучић некоме другом повери улогу мандатара, он каже да би то било мимо воље бирача и да на такву врсту компромиса СНС није спреман.

Коментаришући однос републичке и војвођанске власти Мировић истиче да је дошао крај поделама на “ми у Војводини” и “они у републици”.

– После 16 година у здању Бановине је представник власти тако нешто изричито рекао и, верујте, многи су били затечени јер наши претходници су успели да ископају дубок јаз нетрпељивости и неповерења између Новог Сада и Београда. Подршка и сарадња са републиком природна је ствар и у интересу је и саме покрајине. Само то може да буде излаз из нимало завидне економске ситуације у којој се Војводина тренутно налази.

* Очекујете ли помоћ републике у проналажењу великих инвеститора, спремних да уложе у Војводину?

– Тражићемо и у томе подршку Владе Србије. Већ смо имали контакте са неколико инвеститора. Интересовање је велико, а за то можемо да захвалимо укупној консолидацији економије коју Влада спроводи на националном нивоу. Добра политичка клима у целој Србији, раст БДП, стабилност, ред и мир главни су мотиви за долазак страних инвеститора.

* Да ли је један од ваших приоритета усвајање Закона о финансирању Војводине? Хоће ли то ставити тачку и на дугогодишње тврдње да република економски исцрпљује Војводину?

РТВ БЕЗ УПЛИВА ПОЛИТИКЕ
*
ДА ли би чињеница да сте ових дана иницирали изградњу зграде РТВ, страдале у НАТО бомбардовању, могла вашим опонентима да послужи као “аргумент” да желите да се мешате у рад покрајинског јавног сервиса? – РТВ треба да ради непристрасно, професионално и у складу са специфичностима које покрајина има у делу мањинских програма. Политика не треба да се меша у избор органа управљања те медијске куће, као ни у њено унутрашње устројство. Наш допринос консолидацији те медијске установе биће изградња нове зграде и набавка опреме. Ту се наш посао завршава.
– Рок за усвајање тог законског акта, предвиђеног Уставом, истекао је још 2008. године. Закон је потребан управо зато јер ће дефинисати комплексна питања која ће на најбољи начин избацити из орбите оне који се залажу за нешто што Војводина по свом бићу није и не треба никада ни да буде, а то је изоловано острво које функционише у засебном систему са проблемима који се не решавају, него нагомилавају.

* Значи ли то и крај различитом тумачењу оних седам процената буџета које би, по Уставу, република требало да прослеђује покрајини?

– Од 2006. године, када је усвојен Устав у који је уграђена одредба о седам одсто, трошило се неразумно, па данас имамо у Војводини неколико болница које дугују новац, апотекарске установе пред гашењем, незавршене или пропале националне пројекте као што је Фонд за развој нових технологија, Развојна банка…

* Може ли ваша влада учинити чудо и избећи незадовољство ратара које је је обележило готово сваку досадашњу власт у покрајини?

– Пољопривреда је наша преокупација, највише средстава у покрајинском буџету предвиђено је управо за пољопривреду. Буџет Војводине није велики, али помагаћемо колико можемо све сегменте производње. Главни носилац је Министарство пољопривреде јер има већи буџет. Гледаћемо приоритете, покушаћемо да зауставимо тренд изумирања села. И наша пољоприведна политика наслањаће се на централну политику у тој области.

* Најавили сте да ћете исправити грешку својих претходника који су одбили прошле године да усвоје одлуку о увођењу традиционалне српске заставе и грба…

– То је био пуки хир претходне власти на челу са ДС и потреба да омаловаже грб и заставу који симболишу вековну тежњу већинског српског народа за присаједињењем матици.Традиционални симболи ће, како Статут и предвиђа, бити истицани упоредо са већ постојећим грбом и заставом које је претходна власт усвојила у прошлој деценији.

* Када ће бити донета одлука о судбини ВАНУК?

– Изрећи ћемо суд о њој у наредних неколико месеци.Чињеница је да је ВАНУК остао без директора, који је поднео оставку, да не постоји систем финансирања, спорна је и њена регистрација. Све то наводи на коначан закључак о њеној коначној судбини. Научни простор треба да буде обједињен, а не подељен. У Новом Саду већ постоји Огранак САНУ, на академском нивоу не требају нам сукоби него сарадња.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here