Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske odlučilo je da ambasador te zemlje u Kraljevini Švedskoj ne učestvuje na ceremoniji dodele Nobelove nagrade u Stokholmu. Na taj način Hrvatska se pridružila zemljama koja neće imati svog predstavnika na dodeli te prestižne nagrade austrijskom piscu Peteru Handkeu.

Podsetimo, ceremoniji neće prisustvovati ni ambasadori Albanije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Turske, kao ni predstavnik Prištine.

Kako je hrvatsko ministarstvo navelo na svom profilu na Tviteru ta zemlja neće imati predstavnika zbog „dodele nagrade osobi politički angažovanoj u davanju podrške velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića 90-ih godina prošlog veka“.

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, austrijski književnik Peter Handke, našao se na meti kritika zbog svojih stavova Srbiji i Slobodanu Miloševiću.

Dodela Nobelovih nagrada biće održana danas u Stokholmu.

Ceremonija dodele nagrada u Stokholmu počeće u 16.30 časova, dok će dodela Nobelove nagrade za mir premijeru Etiopije Abiju Ahmedu početi u Oslu u Norveškoj u 13 časova.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here