Министарство спољних послова Хрватске одлучило је да амбасадор те земље у Краљевини Шведској не учествује на церемонији доделе Нобелове награде у Стокхолму. На тај начин Хрватска се придружила земљама која неће имати свог представника на додели те престижне награде аустријском писцу Петеру Хандкеу.

Подсетимо, церемонији неће присуствовати ни амбасадори Албаније, Северне Македоније, Босне и Херцеговине, Турске, као ни представник Приштине.

Како је хрватско министарство навело на свом профилу на Твитеру та земља неће имати представника због „доделе награде особи политички ангажованој у давању подршке великосрпској политици Слободана Милошевића 90-их година прошлог века“.

Овогодишњи добитник Нобелове награде за књижевност, аустријски књижевник Петер Хандке, нашао се на мети критика због својих ставова Србији и Слободану Милошевићу.

Додела Нобелових награда биће одржана данас у Стокхолму.

Церемонија доделе награда у Стокхолму почеће у 16.30 часова, док ће додела Нобелове награде за мир премијеру Етиопије Абију Ахмеду почети у Ослу у Норвешкој у 13 часова.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here