Радници из иностранства званично су ове године рођацима у Србији послали 89 милиона евра, односно 14 одсто мање у односу на прошлу годину, саопштено је јуче на представљању новог издања „Макроекономских анализа и трендова“ (МАТ).

Они су, према статистичким подацима, од јануара до априла своју родбину помогли са 543 милиона евра. Лоше вести односе се и на економске показатеље јер је, према речима аутора МАТ, индустријска производња у паду, као и извоз и промет у трговини.

– Међугодишња индустријска производња је у мају повећана за осам одсто, што је пад у односу на 11 процената из априла. Али много озбиљнији проблем је „Фијат“, који је најавио укидање треће смене и отпуштање радника. Та компанија је већ дуже време у паду, с некадашњих 120.000 возила спала је на 80.000. Kад се погледају изјаве надлежних, поставља се питање да ли се за две године може очекивати затварање још једне смене – изјавио је економиста Стојан Стаменковић.

Он је истакао да га је запањило саопштење Министарства привреде да је из медија сазнало за проблеме „Фијата“, јер је МАТ од септембра упозоравао шта се спрема. Он је истакао да је у погледу продаје „Железаре“ кинеском „Хестилу“ био оптимиста, али да сад има резерве, па ће сачекати да види резултате.Економиста Иван Николић каже да се заборавило на инфлацију као проблем, али и на мањак у буџету, јер је дефицит у првих пет месеци био 11 милијарди динара, што је 9,2 одсто планираног за целу годину.

Економиста Стојан Стаменковић је изјавио да је добро што ММФ није инсистирао на поскупљењу струје, јер то не би било добро у овој години.

– Још приликом њихове фебруарске посете сам се посвађао с њима, јер би раст цене пореметио опоравак потрошње и привредни раст – истакао је он.

 

 

Kурир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here