U znak sjećanja na pripadnike Oružanih snaga Jugoslavije koji su poginuli braneći svoju domovinu, slobodu i vojničku čast u bezumnom  bombardovanju Savezne Republike Jugoslavije sa namjernim ubijanjem civila, trovanjem životne sredine i razaranjem svega što je u funkciji života, Udruženje boraca ratova od 1990 godine Crne Gore će obilježiti 18. godina od dana agresije NATO-a  na SRJ.

Udruženje podsjeća da je u herojskom otporu udruženim snagama NATO-a, albanskih terorista i oružanih snaga Albanije, poginulo preko 1000 pripadnika Oružanih snaga SRJ, od kojih su 46 iz Crne Gore.

U bombardovanju civilnih objekta, škola, bolnica, medijskih kuća, vozova, izbjegličkih kolona, fabrika, energetskih postrojenja, mostova,  pale su i brojne civilne žrtve među kojima su i djeca i odrasli civili iz Murina i Podgorice.

Udruženje neće ni po koju cijenu stati uz njihove ubice, već će nastaviti sa otporom međunarodnom  nasilju čiji je simbol NATO, a  u ovoj godini će objaviti i spomen knjigu borcima iz Crne Gore palim u ratovima 1991/1999. godine.

U petak 24.03.2017. godine u 11 časova, delegacije Udruženja će, zajedno sa porodicama i poštovaocima palih boraca, položiti cvijeće na spomenike borcima iz 90-ih  u kasarnama Vojske Crne Gore u Maslinama Podgorica i  Danilovgradu, na Trgu vojvode Šaka Petrovića u Nikšiću, na Trgu serdara Janka Vukotića u Mojkovcu, na platou pored zgrade Opštine Berane i Spomen parku Knjaževac u Andrijevici.

Udruženje neće oprostiti zločinački poduhvat 19. država na čelu sa SAD i Njemačkom, započet 24. marta 1999. godine, koje su sijanjem bombi, među kojima su bile i one zabranjene, promovisale politiku imperijalističkog intervencionizma.

Zločinački poduhvat je nastavljen napadom na Irak 19. marta 2003. godine i na Libiju 19. marta 2011. godine, kao i izazivanjem krvavih sukoba u Siriji, Ukrajini, Turskoj.

Rezultati su poznati i porazni. Stvorena je teroristička Islamska država  a evropske države su se suočile sa ekspanzijom terorizma na svojoj teritoriji i problemima zbrinjavanja miliona izbjeglica, mahom iz Sirije.

Na dan agresije NATO- a na SRJ Udruženje poručuje da je vrijeme za novu Evropu, odnosno  da odu administracije koje su proizvodile ratove i doprinosile nasilju nad drugima. Kako one Evropske, Američke, tako i domaće.

Radan Nikolić, IN4S

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here