У знак сјећања на припаднике Оружаних снага Југославије који су погинули бранећи своју домовину, слободу и војничку част у безумном  бомбардовању Савезне Републике Југославије са намјерним убијањем цивила, тровањем животне средине и разарањем свега што је у функцији живота, Удружење бораца ратова од 1990 године Црне Горе ће обиљежити 18. година од дана агресије НАТО-а  на СРЈ.

Удружење подсјећа да је у херојском отпору удруженим снагама НАТО-а, албанских терориста и оружаних снага Албаније, погинуло преко 1000 припадника Оружаних снага СРЈ, од којих су 46 из Црне Горе.

У бомбардовању цивилних објекта, школа, болница, медијских кућа, возова, избјегличких колона, фабрика, енергетских постројења, мостова,  пале су и бројне цивилне жртве међу којима су и дјеца и одрасли цивили из Мурина и Подгорице.

Удружење неће ни по коју цијену стати уз њихове убице, већ ће наставити са отпором међународном  насиљу чији је симбол НАТО, а  у овој години ће објавити и спомен књигу борцима из Црне Горе палим у ратовима 1991/1999. године.

У петак 24.03.2017. године у 11 часова, делегације Удружења ће, заједно са породицама и поштоваоцима палих бораца, положити цвијеће на споменике борцима из 90-их  у касарнама Војске Црне Горе у Маслинама Подгорица и  Даниловграду, на Тргу војводе Шака Петровића у Никшићу, на Тргу сердара Јанка Вукотића у Мојковцу, на платоу поред зграде Општине Беране и Спомен парку Књажевац у Андријевици.

Удружење неће опростити злочиначки подухват 19. држава на челу са САД и Њемачком, започет 24. марта 1999. године, које су сијањем бомби, међу којима су биле и оне забрањене, промовисале политику империјалистичког интервенционизма.

Злочиначки подухват је настављен нападом на Ирак 19. марта 2003. године и на Либију 19. марта 2011. године, као и изазивањем крвавих сукоба у Сирији, Украјини, Турској.

Резултати су познати и поразни. Створена је терористичка Исламска држава  а европске државе су се суочиле са експанзијом тероризма на својој територији и проблемима збрињавања милиона избјеглица, махом из Сирије.

На дан агресије НАТО- а на СРЈ Удружење поручује да је вријеме за нову Европу, односно  да оду администрације које су производиле ратове и доприносиле насиљу над другима. Како оне Европске, Америчке, тако и домаће.

Радан Николић, ИН4С

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here