Министар спољних и европских послова Хрватске Миро Kовач реаговао је данас на поруке из Београда поводом најновијих догађаја у вези са подизањем споменика Миру Барешићу, поништавању пресуде Алојзију Степинцу и Бранимиру Главашу, опаском да би спски државни врх требало да се окрене будућности и да ради на демократизацији српског друштва.
Kовач је у изјави за Н1 у Загребу рекао да је Хрватска ставила тачку на, како је рекао, време велике српске агресије и на политику Слободана Милошевића која је „војно и морално поражена“.

– Наша порука јасна. Представници власти у Србји окрените се будућности. Ми желимо добросуседске односе, али никоме нећемо допуштати, а најмање агресирома, да овако разговарају са хрватском јавношћу. Почните радити на демократизацији свога друштва – навео је Kовач.
Министар Kовач је рекао да Србија сада има отворена поглавља, посебно је, казао је, важно поглавље 23 о правосуђу.

– Почните да спроводите обавезе преузете од ЕУ. Ми смо управо зато формирали Kомисију која ће пратити да ли Србија испуњава обавезе, ако их не буде спроводила она ће сама себе блокирати на свом европском путу – рекао је Kовач те додао:

„Престаните с тим и ухватите се посла“.

– Сви скупа влада и председница и опозција и опозиција која је одговорна морамо радити на томе да се искорене било који радикализми – рекао је Kовач, упитан шта власт у Хрватској може да учини да се на стадионима и другим јавним местима не понављају повици „За дом спремни“.

Најзад, на питање да ли ће Хрватска омогућити Србији да затвори поглавље 23 ако Београд не испуни све услове које је поставио Загреб, Kовач је рекао:

„Не. И не сме“.

Упитан да ли ће Хрватска имати дијалог са Србијом или ће сада све ићи преко Брисела, Kовач је рекао да је он увек за разговор, а не за уцене, али да ако неко не жели, како је рекао, да буде конструктиван онда морате бити тврди.

– Ми се нећемо понашати као тријумфалисти. Ми хоћемо дугорочно партнерске стабилне односе са Србијом, али ће Србија морати другачије да размишља – европски – рекао је Kовач оценивши да су српске ноте упућене Хрватској последнијх дана подсећање на 90.
Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here