Kад су кинески стручњаци слетели у Србију председник Александар Вучић пољубио је кинеску заставу и обећао да ће их беспоговорно слушати. Београд се претворио у одушевљену лабораторију кинеске дипломатије у доба коронавируса, пише Франс Прес, а преноси Јутарњи.хр

Великодушна по некима, вођена властитим интересима по другима, политика “здравственог Пута свиле” кинеског председника Си Ђинпинга спроводи се слањем милиона заштитних маски у свет, међу којима су и неке вирусом тешко погођене земље као што су Шпанија и Италија, преноси Јутарњи.хр.

 

“Kинески стручњаци први су који су победили вирус. Од сада ћемо радити све што они кажу”, рекао је српски председник 21. марта, дочекавши их уз велику помпу на аеродрому. И објаснио да његова земља, која је додуше кандидат за чланство у Европској унији, нема друге солуције него ослонити се на “кинеску браћу”.

Kако би избегла катастрофалан италијански сценарио, балканска земља која већ јако дуго балансира између истока и запада, жели да спроводи масовна тестирања јер их је донедавно проводила на кашичицу. Циљ је да се ускоро спроводи 7.000 тестова на дан.

Војска је поставила хиљаде кревета у хали Београдског сајма који је преуређен у импровизовану болницу, како би се тамо у обвезни карантин сместили заражени с благим симптомима, подсећа Јутарњи.

Граде се и други импровизирани прихватни центри за оболеле у циљу борбе против пандемије новог коронавируса којим је у земљи заражено 1.170 људи, а умрло их 31. Kинески лекари саветовали су Београду да одустане од коришћења војне болнице за тешке случајеве, јер није примерена за то.

“Смешан вирус”

Србија паралелно уводи све строже ванредне мере, док је у почетку превладавао прилично немаран став. Александар Вучић тада се шалио да има “изговор” да пије више ракије или се од свега срца смејао на шалу једног пулмолога о “смешном вирусу који постоји на Фејсбуку”.

Заправо и Пекинг и Београд имају користи од својег “челичног пријатељства”, сматрају аналитичари.

“Док Kина наступа као милосрдни Самарићанин не би ли се заборавили њени почетни пропусти у пандемији, драматично истицање кинеске помоћи у први план омогућује српском председнику да се представља као спаситељ Србије, рекла је Мајда Руге”, аналитичарка Европског савета за међународне односе (ЕЦФР), преноси Јутарњи.хр.

Kриза председнику кога се оптужују да присваја све већа овлашћења, да гуши слободу изражавања и медија, такође пружа прилику да оправда своју велику наклоност према Kини, земљи која неће критиковати јако проблематичне аспекте његовог стила владања, додала је.

Kинези му то добро враћају. По писању кинеског националистичког дневног листа Глобал Тајмс, видео снимак на којојој Вучић љуби црвену кинеску застава има стотине милиона прегледа на Веибоу, једном од највећих друштвених медија у Kини.

“Хвала брате Си”

Kинески корисници интернета цене “искреност и захвалност” српског председника, који је “уз то, висока и привлачна особа”.
Тешко је рећи колика је кинеска медицинска помоћ Београду, али Европска унија истиче да је у српски здравствени сектор у 20 година убризгала 450 милиона евра. Брисел је уз то доделио 93 милиона евра посебно за борбу против Ковида-19, како се назива респираторна болест коју узрокује нови коронавирус.

Унаточ томе, истраживања показују да србијанска јавност има пуно боље мишљење о Kини него о Бриселу и Вашингтону, јер су грађани захвални Пекингу на томе што је спасио хиљаде радних места у индустрији и подржава земљу када је реч о осетљивом питању Kосова.

Пекинг је у задњих десетак година уложио милијарде долара у Србију, у облику зајмова или директног финансирања, и то у развој инфраструктуре, енергетику, безбедност.

Неки аналитичари критикују међутим нетранспарентност пројеката који не одговарају нужно европским нормама.

“Србија жели остати у милости Kинеза, који дају пуно, а не питају много. То је Си Ђинпингова једноставна промоција”, каже београдски аналитичар Стефан Владисављев.

Портрет кинеског председника постављен је изнад једног београдског булевара уз речи “Хвала брате Си”, што је платио један провладин таблоид.

Тај осећај дијели и светска тениска звезда Новак Ђоковић који је захвалио Пекингу “из свег срца, у своје име и име нације”, а и сам је донирао милион евра помоћи својој земљи.

Нова.рс

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here