Активисти више невладиних организација из Србије и Хрватске хтели су јуче заједно из центра Загреба да пошаљу поруке против величања „Олује“, али се та мирна протесна акција претовирила у сукоб и низ инидената у коме троје активиста повређено.

Раније тог дана „Слободарски активисти“, који окупљају више невладиних организација из Загреба и Београда, саопштили су да је Министарство унутрашњих послова Хрватске забранило за јуче заказано одржавање мирног окупљања под називом „Антиратни протест поводом слављења ратне побједе““ на централном загребачком Тргу бана Јелачића.

Међутим, они су за јуче у 18 часова организовали „мирну протестну акцију“, али се то није добапало бранитељима, па је практично дошло до контрамитинга, а дошло је и до инцидента а којима су три особе повређене.

Део окупљених на Тргу је преко кордона полиције, који је обезбеђивао чланове невладиних организхацијам, учесницима протеста добацивао „Четници!“, „Марш из Хрватске!“, „Зашто смо се ми борили?“

– Викали су нам ће нас силовати, убити, да бежимо из Хрватске. Једног колегу су погодили јајетом, колегиница је задобила ударац у главу, а ја сам погођена иза врата. Још смо у шоку. Све време нас је пратила полиција. Ситуација је била дивља, стално је постојала опасност да бранитељи пробију полицијски кордон и да нападну протестанте – испричала је јуче Нела Памуковић, из Центра за жене жртве рата „Роса“.

Према њеним речима, нападнути активисти су дали изјаву полицији о томе шта се додгоило, задобијеним повредама и могућим починитељима.

Непосредно по завршетку окупљања, међутим, у загребачкој полицији су рекли да је протест „протекао мирно и да нико није озлеђен“.

НВО које су организовале мирну протестну акцију су – Центар за жене жртве рата – Роса (Загреб), Жене у црном (Београд), Женска мрежа Хрватске, Српски демократски форум (Загреб), Слободарски активисти (Загреб) и Центар за грађанску храброст (Загреб).

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here