Позивајићи се на Закон о надзору државне границе, у саопштењу се наводи да су превентивно биле постављене „техничке препреке“ које се, по потреби и у складу са стањем сигурности

Хрватско министарство полиције и званично је потврдило постављање, како су они назвали, техничке препреке на граничном прелазу Батина, ка Србији. У саопштењу МУП-а се наводи да та препрека поставља с циљем спречавања евентуалног покушаја незаконитог уласка у ту државу.

Позивајићи се на Закон о надзору државне границе, у саопштењу се наводи да су превентивно биле постављене „техничке препреке“ које се, по потреби и у складу са стањем сигурности, могу активирати ради потпуне блокаде моста, односно саобраћајнице која води према наведеном прелазу.

Саопштено је такође да на том подручју тренутно нема безбедносног ризика.
То је, иначе, први пут да Хрватска подиже ограду на граници према некој од суседних држава.

Бивши министар полиције и председник саборског Одбора за унутрашњу политику и националну сигурност Ранко Остојић сматра да ограда ње решење. Он је за Хину рекао да више није министар унутарњих послова нити на челу кризног Штаба, те да објашњење за то треба потражити код одговорних у овом тренутку.

„Држање ограде није решење за мигрантску кризу, што показује и Мађарска , која без обзира на рестриктивне законе, није до краја успела зауставити мигрантски талас“, рекао је Остоји и додао да сматра да се тај проблем не може решити без јединствене политике ЕУ, која, како је рекао, то питање мора решити реализацијом споразума са Турском.

„Мигранти долазе из простора Шенгена и то мора бити решено `на извору`. То је начин како се проблем може решавати“, навео је Остојић.

 

Newsweek

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here