У Босанском Шамцу, у родном месту Зорана Ђинђића, отворена је спомен соба убијеном српском премијеру, али тај догађај није прошао без инцидената јер су хрватски повратници спречавали отварање собе и онемогућили предавање које је у Kући мира у насељу Тишина требало да одржи Жарко Kораћ, преноси РТРС.

Предавање професора Жарка Kораћа „Важност дела и делатности Зорана Ђинђића за процес суочавања с прошлошћу наших крајева“ у организацији Мултирелигијског и интеркултуралног центра ИМИЦ и Мреже за изградњу мира није, како је планирано, одржано овде већ у ресторану Метеори, пренела је Фена.

Док су трајали преговори око отварања спомен собе, дошло је до претећих порука, високих тонова и критика на рачун хрватског свештеника Марка Оршолића и гостију из Србије.

Оршолић је рекао да Хрвати повратници у место Тишина нису разумели њихове намере.

„Понаšшање Хрвата из Тишине је кабадахијско, и Kућа мира није то него кућа немира. Ово је тужно, жалосно и срамотно. Ни Kућа мира, ни Спомен соба Зорану Ђинђићу, неће бити у Тишини него на другој локацији, негђе у граду Шамцу“, рекао је Оршолић.

„Трагично убијени премијер Србије био је представник неке друге Србије. Људи који су спречили отварање спомен собе или не знају ко је био Зоран Ђинђић или припадају неком другом свету. Цели регион мора да се мења, људи се морају учити толеранцији и морају знати да се са разликама може живети“, поручио је Жарко Kораћ, преноси РТРС.

Марко Оршолић, члан директорија ИМИЦ-а истакао је да ће се и поред проблема с којима се сусрећу наставити рад на проблематици суочавања с прошлошћу.

С њим је сагласан и Горан Бубало из Мреже за изградњу мира. Kако он наводи, потребно је окренути се будућности.

Зоран Ђинђић, бивши председник Владе Србије, рођен је 1. аугуста 1952. у Босанском Шамцу, убијен је у атентату 12. марта 2003. испред зграде Владе Србије у Београду.

Ђинђић, који је био лидер Демократске странке, био је градоначелник Београда (1997.) и председник владе Србије (2001 – 2003.).

Амерички „Тајмс“ уврстио је Ђинђића 2009. године у престижну листу 14 водећих европских политичара трећег миленијума.

Ђинђић је добитник угледне немачке награде „Бамби“ за 2000. годину с подручја политике.

У Прагу је 2002. године за доприносе у развоју демократије у Србији примио награду „Фондације Полак“, која се сваке године дођељује за допринос у провођењу демократских и економских реформи у централној и источној Европи.

Курир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here