Србија ће данас отворити поглавља 23 и 24 у приступним преговорима са ЕУ, упркос претњама из Хрватске да би могли да повуку сагласност коју су дали пре две недеље.

Не постоји процедура којом би званични Загреб могао да спречи отварање поглавља са Србијом.

– То ни технички није изводљиво. ЕУ не познаје такву могућност. Србија данас сигурно отвара поглавља и за то има велику подршку Уније – наводи извор “Блица” из Брисела.

Министар спољних послова Миро Kовач јуче је запретио да би Хрватска данас могла да повуче сагласност за отварање поглавља 23 уколико се српски државни врх не огради од изјаве Милана Петровића, руководиоца Тужилаштва за ратне злочине, да Србија неће мењати Закон о универзалној јурисдикцији, на чему инсистирају у Загребу. Kовач је поручио да надлежни у Србији могу то да учине најкасније до понедељка ујутро и то је наводно саопштио и српском шефу дипломатије Ивици Дачићу.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да верује да ће данас бити отворена поглавља и да је Србија то заслужила својим резултатима.

Упитана о најавама које стижу из Загреба, министарка за ЕУ одговорила је да је Србија испунила критеријуме и да је због тога “мало занима шта тражи Хрватска”.

– То је питање за ЕУ и Европску комисију. Видећемо да ли ће да се придржава онога што су стандарди које смо испунили или ће попустити под притисцима једне од земаља која има неке своје билатералне интересе – истакла је Јоксимовићева.

Да се то неће десити изјавила је портпаролка словачког председавања ЕУ Рената Голдирова.

– Међувладина конференција ће се одржати како је и планирано – изјавила је Голдирова.н

Вучић два дана у Бриселу

Премијер Александар Вучић боравиће данас и сутра у Бриселу, где ће присуствовати Трећој међувладиној конференцији ЕУ и Србије. Он ће имати билатералне сусрете са Џоном Kеријем, Јоханесом Ханом и Федериком Могерини.
Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here