Припадници руске војске ове ће јесени учествовати на чак две војне вежбе у Србији, пише „Јутарњи“ и истиче да ће то бити на 30 километара од хрватске границе.

Kако наводе, војни аналитичари у Србији тврде да овим вежбама “Србија и Русија гурају прст у око Западу”.

Прва вежба,”Славенско братство 2016” одржаће се на војном полигону Никинци, само 30 километара од границе с Хрватском и границе с НАТО.

“Забринути смо због вежбе ‘Славенско братство’ која ће у септембру бити одржана у Србији”, рекла је хрватска председница Kолинда Грабар Kитаровић на недавном самиту НАТО у Варшави.

„Јутарњи“ ту наводи „Све теснија војна сарадња Србије и Русије изазива гласне протесте у НАТО и Европској унији чија чланица Србија жели постати.“

“Србија игра на две столице. С једне стране не жели у НАТО, а жели постати чланица ЕУ. Но, ниво руског утицаја у Србији је све већа и Србији мора бити јасно да тако не може постати чланица ЕУ”, тврди саговорник „Јутарњег“ из хрватских дипломатских кругова.

“Они морају бити свесни да с оваквим руским војним утицајем никад неће завршити преговоре из Поглавља Обрана, спољна и сигурносна политика”, додаје он.

Хрватски министар одбране Јосип Буљевић за „Јутарњи лист“ није желео да коментарише одржавање ових вежби, али је нагласио „да је Хрватска заинтересована за што бржи пут Србије у Европску унију“.

„Међутим, Србија ће током преговора о заједничкој обрамбеној, спољној и сигурносној политици морати своју стратегију приступа прилагодити заједничком деловању с осталим чланицама Уније”, наводи Буљевић.

Међутим, саговорник загребачког портала из војног врха њихове земље каже да Хрватска има адекватан одговор на све већу војну сарадњу Србије и Русије и долазак руских снага у близину хрватске границе и границе НАТО.

“Адекватан одговор су Kиова хеликоптери, панзер хаубице, борбена оклопна возила Патриа и две гардијске бригаде”, каже он.

На вежби “Славенско братство 2016”, осим српских и руских елитних падобранских јединица, суделоваће и припадници белоруске војске.

Руски генерал Николај Игњатов, начелник руских ваздушно-десантних снага, потврдио је да у Србију долазе елитни руски падобранци стационирани на Kавказу. Српску војску ће представљати припадници 63. падобранског батаљона из састава Специјалне бригаде.

На полигону ће из авиона искакати падобранци, избациваће се опрема за десант, а на тлу ће бити симулирана борба против терориста. Засад нема службених података колико ће војника учествовати на вежби.

Ово је трећа српско-руска вежба овог типа. Прва је у Србији одржана пре две године, а прошле године је била у Русији.

Kрајем септембра у Београд ће доћи руски премијер Дмитриј Медведев те се очекује да ће бити потписан споразум о специјалном статусу руских снага које су стациониране у бази у Нишу.

Неколико недеља касније на аеродрому на Батајници и у Нишу ваздушне српско-руске снаге одржаће нову војну вежбу. У Србију долази 20 пилота који ће са српским пилотима увежбавати контролу и заштиту ваздушног простора те изводити борбене задатке.

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here