Власти у Загребу „лове“ и враћају илегалце који покушавају да уђу из Србије. Kако преносе београдски медији велики број миграната се у Србију врати претучен. С дргуе стране, улазак у Мађарску чека 2.000 људи, а Мађари дневно пуштају по њих 15

Суочен с готово херметички затвореном мађарском границом, један број избеглица и миграната покушава да се преоријентише на руту – преко Хрватске. Већину њих погранична полиција ухвати још са српске стране, сакривене под цирадама камиона у које су се кришом увукли претходне ноћи, а неки буду ухваћени у Хрватској. Kако „Новости“ сазнају, после неколико дана, ти људи се, претучени, поново појављују пред српским прихватилиштима молећи за медицинску помоћ.
Хрватска, према нашим изворима, ухваћене избеглице и мигранте не враћа редовним каналима, обавештавајући о томе Србију и поштујући договорену процедуру, већ их у нашу земљу убацује илегално, преко њива и кукурузишта, изнемогле и пребијене.
Очајницима онда не преостаје ништа друго него да се опет врате на границу Србије с Мађарском. Број избеглих на овој граници драстично је смањен од када је постигнут договор да мигранти узимају бројеве с којима одлазе у неки од наших прихватних центара да чекају свој ред.

Око 2.000 људи са бројевима тренутно чека ред, а Мађари дневно у земљу пуштају њих петнаестак. То значи да ће многи на ред доћи тек у позну јесен. Ово, ипак, мигранте не разочарава. Дубоко су убеђени да ће мађарски зид, пре или касније, попустити, јер Будимпешта трпи огромне трошкове.
– Мађари имају на сваких 50 метара по 10 полицајца и војника којима треба плаћати оброке и дневнице. Уколико се буду ослањали искључиво на сопствене ресурсе, вероватно ће их убрзо исцрпети и контрола ће попустити – каже Радош Ђуровић из Центра за помоћ и пружање заштите тражиоцима азила.

Дошљаци из Африке и Азије покушали су да пробију и нову руту, преко Румуније и Мађарске, у Западну Европу. Румуни су их пуштали, али су их ловили Мађари и пребијене враћали Букурешту. Неки од њих поново су се обрели у Србији, где тренутно има нешто више од 3.000 људи. Осим њих 2.000 у центрима с бројем, ту је и најмање 700-800 „илегалаца“ који верују да ће на неки волшебни начин пробити обруч око наше земље, док је остатак изразио намеру да код нас тражи азил.
Инфомер

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here